Noul Guvern Ponta 4 a fost votat de Parlament. Ceremonia de depunere a juramantului, marti la ora 20.30

Articolele pe proiectul de BUGET pe 2015, aprobate de parlamentari. Votul final va fi sambata

Noul Guvern condus de Victor Ponta a primit, luni seara, votul de incredere al Parlamentului, potrivit unor surse din comisia de numarare a voturilor. Noul Executiv a primit votul favorabil din partea a 377 de parlamentari, 134 votand “impotriva”, iar alte 12 voturi fiind anulate, conform rezultatului oficial anuntat in fata Camerelor reunite. UDMR, PPDD si grupul minoritatilor au dat un vot pozitiv pentru Guvern. Ceremonia de depunere a juramantului va avea loc marti la ora 20.30.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are urmatoarea componenta: Liviu Dragnea (Dezvoltare regionala), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultura), Rovana Plumb (Munca), Nicolae Banicioiu (Sanatate), Mihai Tudose (Economie), Darius Valcov (Finante), Robert Cazanciuc (Justitie), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionut Vulpescu (Cultura), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Dusa (Aparare), Gabriela Szabo (Sport si Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicatii), Angel Tilvar (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relatia cu Parlamentul), Sorin Cimpeanu (Educatie), Andrei Gerea (Energie si IMM), Gratiela Gavrilescu (Mediu) si Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului sedintelor comune, Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata Presedintelui Romaniei spre a proceda la numirea Guvernului.

UPDATE – Rezultatul oficial al votului pentru noul Guvern: 377 voturi “pentru”, 134 “impotriva”

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit votul favorabil din partea a 377 de parlamentari, 134 votand “impotriva”, iar alte 12 voturi fiind anulate, conform rezultatului oficial anuntat in fata Camerelor reunite.

Parlamentarii s-au exprimat asupra componentei noului guvern prin vot secret, cu bile.

UPDATE – Ponta a discutat cu Basescu, noul Guvern va depune juramantul marti la ora 20.30

Premierul Victor Ponta a anuntat, dupa votul Parlamentului, ca a discutat cu presedintele Traian Basescu si au convenit ca ceremonia de depunere a juramantului de catre noul Cabinet sa fie organizata marti seara, la ora 20.30.

Ponta a aratat ca, marti, el se va afla la Belgrad, pentru reuniunea prim-ministrilor din Europa Centrala si de Est cu prim-ministrul Chinei, astfel ca ceremonia de depunere a juramantului va fi la ora 20.30.

El a precizat ca, pana atunci, in cursul zilei de marti, noii ministri vor efectua predarea-primirea dosarelor cu fostii ministri, avand in vedere si faptul ca miercuri dimineata incep dezbaterile in comisiile parlamentare pentru proiectul de buget pe anul viitor.

Premierul a afirmat ca intentioneaza sa isi incheie mandatul la conducerea Guvernului in noiembrie 2016, chiar daca in urma cu o luna, imediat dupa alegerile prezidentiale, nu era atat de hotarat.

“A fost o problema de energie a mea si de credinta ca pot sa duc la bun sfarsit ce am inceput in mai 2012. Mi-am recapatat aceasta incredere – nu in totalitate, recunosc, sunt multe lucruri pe care trebuie sa le fac altfel – si cred ca o sa invat mai mult din infrangerea din 16 noiembrie decat am invatat din victoriile anterioare”, a spus Ponta.

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit, luni seara, votul de incredere al Parlamentului.

Guvernul Ponta 4 a fost validat, luni seara, de plenul reunit al Parlamentului, cu 377 de voturi “pentru” si 134 “impotriva”. Sedinta de plen a celor doua Camere ale Parlamentului pentru investirea noului cabinet condus de Victor Ponta, in urma iesirii UDMR de la guvernare, a inceput cu o intarziere de o ora, premierul prezentand la inceputul sedintei noua structura guvernamentala. Intarzierea a fost cauzata de faptul ca audierea ministrilor a durat mai mult decat era prevazut.

UPDATE 22:04: Noul guvern Ponta 4 a trecut cu 377 de voturi pentru si 134 impotriva.  

 “Cu siguranta este o sustinere consistenta, asta nu ma va face decat sa fiu si mai hotarat in a implementa tot ce am propus azi Parlamentului. (…) Cred ca o sa invat mai mult din infrangerea din 16 noiembrie decat ce am invatat din victoriile anterioare”, a mai spus Victor Ponta, adaugand ca a vorbit la telefon cu presedintele Traian Basescu.

Intrebat daca s-ar putea retrage din functia de premier, a raspuns: “O sa discut alta data”.

“Pana la urma, cand ajungi in functii publice, ai o responsabilitate fata de cei care te-au votat. In acelasi timp, ai obligatia de a respecta votul majoritatii. Asta-seara m-am prezentat in fata Parlamentului, pentru un vot de incredere. Votul nu este ca sa plec saptamana viitoare”, a subliniat Ponta.

UPDATE ora 22:01: Premierul Victor Ponta a anuntat ca depunerea juramantului de catre ministrii noului Guvern va avea loc, marti seara, la Palatul Cotroceni. 

“Finalizarea procedurii va avea loc maine, la 20.30, cand va fi procedura (depunerea juramantului – n.r.).

Din pacate, ziua de azi e o zi marcata de o tragedie a unor oameni care isi pun viata in pericol tot timpul”, a spus prim-ministrul.

UPDATE ora 21.47: Noul guvern Ponta 4 a trecut cu 377 de voturi pentru si 134 impotriva.

Update ORA 21.00: Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a reconfirmat pentru televiziunile de stiri sprijinul Uniunii pentru noul Guvern: “Dam o sansa acestui Guvern (…) Este un program de guvernare si vom fi atenti la ce se intampla, nu numai in chestiunea minoritatilor, si nu exista un timp limita pentru asta”.

Update ora 20.45: A INCEPUT VOTUL.

Reuniunea in plen a Camerei Deputatilor si Senatului a inceput cu o intarziere de mai mult de o ora, dupa ce in comisiile parlamentare s-a prelungit audierea ministrului propus pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Angel Tilvar, dupa ce prima propunere pentru acest portofoliu, Adrian Anghel, a fost respins in comisiile de specialitate.

De asemenea, un alt motiv al intarzierii a fost convocarea parlamentarilor PSD intr-o reuniune de urgenta in grupurile parlamentare, pentru a se verifica prezenta acestora inainte de votul pentru noul guvern.

La sedinta care este condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea sunt prezenti 468 de parlamentari.

Vezi aici cum va vota UDMR 

Deputatul PNL Mihai Voicu a propus, la inceputul sedintei, intreruperea plenului reunit si audierea lui Daniel Constantin si Liviu Dragnea pentru posturile din noul Guvern, pe motiv ca acestora li s-a schimbat structura ministerelor.

”In opinia noastra ar fi fost necesara audierea lui Daniel Constantin si Liviu Dragnea, pentru ca acestia sunt in situatia de a li se schimba structura ministerelor la care sunt propusi”, a spus Voicu.

in replica, Valeriu Zgonea a precizat ca aceasta discutie a fost si in Biroul Permanent reunit si s-a constatat cu Liviu Dragnea si Daniel Constantin au fost audiati in martie, singura schimbare fiind ca acum li s-au restrans atributiile.

”Daca am fi audiat, am fi dat un vot dublu. Daca s-ar fi comasat ministerele, as fi sustinut acest lucru. Niciodata la remaniere nu a fost facuta audierea unui ministru care si-a pastrat portofoliu”, a spus Zgonea.

”Am considerat ca este necesar ca opozitia sa-si exprime punctul de vedere ca puterea a comis un abuz”, a spus si deputatul PNL George Scutaru, iar propunerea lui Voicu nu a fost supusa la vot.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are urmatoarea componenta: in viitoarea echipa a Guvernului, voi lucra alaturi de: Liviu Dragnea (Dezvoltare regionala), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultura), Rovana Plumb (Munca), Nicolae Banicioiu (Sanatate), Mihai Tudose (Economie), Darius Valcov (Finante), Robert Cazanciuc (Justitie), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionut Vulpescu (Cultura), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Dusa (Aparare), Gabriela Szabo (Sport si Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicatii), Angel Tilvar (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relatia cu Parlamentul), Sorin Cimpeanu (Educatie), Andrei Gerea (Energie si IMM), Gratiela Gavrilescu (Mediu) si Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului Camerelor, Guvernul este investit cu votul majoritatii parlamentarilor. Votul este secret, cu bile.

Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata Presedintelui Romaniei spre a proceda la numirea Guvernului.