Votul uninominal este prima optiune a PSD. Ce se intampla daca nu va intruni majoritate in USL

Victor Ponta a declarat, luni, ca votul uninominal este prima optiune a PSD, insa a adaugat ca in situatia in care aceasta nu va intruni majoritate in USL, atunci se va alege a doua optiune, de vot proportional la una dintre Camere, transmite Realitatea TV.

Declaratia lui Victor Ponta vine inainte de a se purta discutii cu PNL cu privire la posibilitatea implementarii votului uninominal. Intrebat daca aceasta solutie este agreata in USL, Ponta a spus: “Nu. Sunt mai multe posibilitati”.

Premierul a tinut sa atraga atentia cu privire la importanta adoptarii Legii electorale cat mai rapid, explicand ca pe masura ce trece timpul, va fi tot mai dificil de modificat.

“Importat este faptul ca vrem sa avem anul acesta adoptata Legea electorala, sistemul electoral, ca sa nu mai treaca timpul. Pe masura ce trece timpul e din ce in ce mai dificil sa o modificam. De fapt, e leegea pe care am depus-o anul trecut, domnul Antonescu si cu mine. Daca nu exista o majoritate pentru aceasta lege, mergem la pasul urmator, insa prima optiune – nu singura, nu se pune problema de nenegociat aici – dar prima optiune a PSD este legea pe care de altfel am si promovat-o anul trecut si am adoptat-o”, a spus Ponta.

Potrivit lui Ponta, daca nu va trece votul uninominal, atunci se va opta pentru votul proportional la una din Camere. Daca nici aceasta nu va primi unda verde, atunci se va trece la a treiavarianta.

“Sunt mai multe variante. Nu m-am razgandit, insa acesta e proiectul pe care l-am depus anul trecut si l-am si votat. Problema nu este insa de a vrea doar PSD. Problema este de a ne spune care e prima noastra optiune dupa care, daca nu exista o majoritate, trecem la a doua optiune – vot proportional doar la una din Camere. Speram sa treaca, daca nici aceea, trecem la a treia”, a mentionat Ponta.

BPN al PSD a decis, luni, cu unanimitate de voturi, sa sustina reintroducerea Legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur in discutiile cu partenerii din USL pe tema Legii electorale, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al partidului, Catalin Ivan.