Vrei sa vinzi un teren agricol? Atentie, poti primi amenda daca va fi aprobat noul proiect de lege propus de Guvern

Terenurile agricole din Romania ii atrag ca un magnet pe investitorii straini

Guvernul a elaborat un nou proiect de lege care ii va afecta pe agricultori. Mai exact, agricultorii romani care vor dori sa-si vanda terenul vor trebui sa-si anunte vecinii si arendasii, in caz contrar riscand sa fie amendati. Iar amenzile nu sunt deloc mici.

Proiectul de lege propus de Guvern stipuleaza ca vanzarea terenurilor agricole extravilane fara respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor si vecinilor persoane fizice si arendasilor ar putea fi sactionata cu amenda contraventionala de la 50.000 lei la 100.000 de lei.

Parlamentarii au adoptat luni, cu 93 de voturi “pentru”, 12 voturi “impotriva” si noua abtineri, proiectul de lege propus de Guvern privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Drept de preemptiune vor avea, de asemenea, persoanele fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii si statul, la pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin lege. Incalcarea acestor prevederi va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 de lei.

In proiect se mai arata ca aceste prevederi se vor aplica persoanelor fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European, precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la ASEE.

Cetateanul unui stat tert si apatridul cu domiciliul intr-un stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, se mai stipuleaza in proiect. Potrivit proiectului, verificarea indeplinirii conditiilor de vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoanele fizice mentionate se va face de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Financiare. Aceasta autoritate, care se infiinteaza prin proiectul adoptat de senatori, preia atributiile, personalul si patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului. Senatul a adoptat acest proiect de lege in calitate de prima Camera sesizata, acesta urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.

Foto: Mondo News