VREMEA FACE RAVAGII IN EUROPA! MAE a emis o atentionare de calatorie pentru Bosnia si Hertegovina, Croatia si Slovenia

MAE a emis o atentionare de calatorie in Bosnia si Hertegovina

Vremea face ravagii in Europa. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis mai multe atentionari prin care ii informeaza pe romanii care doresc sa calatoreasca in Bosnia si Hertegovina, Croatia si Slovenia sa evite aceste zonele mentionate in comunicat in urmatoarele zile. Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza cetatenilor romani recomandarile de a consulta informatiile furnizate prin intermediul aplicatiei „Calatoreste in siguranta” – care poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone, si serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS iti poate salva viata!”.

Atentionare de calatorie in Bosnia si Hertegovina

Astfel, MAE  informeaza cetatenii romani care se deplaseaza sau se afla deja pe teritoriul Bosnia si Hertegovina (BiH) cu privire la faptul ca in data de 5 martie 2015, autoritatile centrale din BiH au atentionat asupra cantitatilor semnificative de precipitatii – sub forma de zapada, care se vor inregistra in mai multe zone ale tarii, cu nivel de avertizare cod portocaliu pentru regiunile Banja Luka, Bihac, Foca, Livno, Sarajevo, Tuzla si Visegrad, estimandu-se ca stratul de zapada va fi cuprins intre 10 si 20 cm. Privind circulatia rutiera, pentru regiunile muntoase se recomanda folosirea lanturilor speciale pentru pneurile autovehiculelor.

Totodata, a fost instituita atentionarea cod rosu de ploi abundente pentru regiunea Trebinje. Cantitatile de precipitatii vor fi cuprinse intre 60 si 80 litri pe metru patrat (l/mp), iar pe alocuri vor ajunge si la 100 l/mp. Principalul pericol in urma precipitatiilor este reprezentat de alunecarile de teren care pot bloca anumite artere de circulatie rutiera. Avertizarile sunt valabile pentru intervalul 5 – 6 martie 2015.

Citeste si: IARNA REVINE IN FORTA: COD GALBEN de NINSORI in toata tara

Recomandam cetatenilor romani care doresc sa tranziteze Bosnia si Hertegovina sa evite zonele mentionate mai sus pentru urmatoarele 3-5 zile si sa acceseze pagina web dedicata din mediul Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/BA-Bosnia-Herzegovina.html, pentru informatii actualizate.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza cetatenilor romani recomandarile de a consulta informatiile furnizate prin intermediul aplicatiei „Calatoreste in siguranta” – care poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone, si serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS iti poate salva viata!”.

Atentionare de calatorie in Croatia 

Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca prognozele meteorologice pentru Republica Croatia indica, pentru perioada 5 – 7 martie 2015, o inrautatire a conditiilor atmosferice, din cauza ninsorilor abundente, rafalelor de vant puternic si ploilor.

Astfel, regiunile central continentale Gospic si Karlovac se vor afla sub avertizare meteorologica cod portocaliu, respectiv cod galben de ninsoare abundenta, regiunea capitalei Zagreb se va afla sub avertizare meteorologica cod galben de ninsori si vant puternic, pentru Slavonia (partea de est a Republicii Croatia) a fost emis cod galben de ploi, in timp ce pentru regiunile adriatice Istria si Dalmatia a fost emis cod rosu de vant puternic si ploi.

La aceasta ora, urmatoarele autostrazi au portiuni de carosabil inchise:
– A1 Zagreb – Dalmatia, intre localitatile Sveti Rok si Posedarje;
– A6 Rijeka – Zagreb, intre localitatile Kikovica si Delnice;
– A7 centura ocolitoare a orasului Rijeka, intre localitatile Draga si Šmrika.

Citeste si: ION SANDU: ESTE POSIBIL SA EMITEM CODURI POROCALII PENTRU PERIOADE LIMITATE

Totodata, in regiunile afectate de vant puternic si ninsori exista numeroase drumuri nationale si judetene inchise total sau deschise doar autoturismelor. La acest moment circulatia autovehiculelor de transport marfa este complet restrictionata pe relatia Zagreb – Dalmatia. Informatii permanent actualizate despre conditiile de circulatie rutiera pot fi obtinute prin accesarea paginii dedicate din mediul Internet a „Automobil Clubului Croat” – http://www.hak.hr/en.

Recomandam cetatenilor romani care doresc sa se deplaseze sau sa tranziteze Republica Croatia sa consulte paginile dedicate din mediul Internet ale Ministerului Afacerilor Externe – http://www.mae.ro, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Companiei Nationale Croate de Cai Ferate – http://www.hznet.hr, Autoritatii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr si a Agentiei Croate de Aviatie Civila http://www.ccaa.hr.

Pentru evitarea eventualelor probleme, recomandam ca autovehiculele sa fie dotate corespunzator pentru circulatia pe timp de iarna si, cu precadere in cursul noptii, sa existe provizii suficiente de combustibil si alimente.

Reamintim ca, pe teritoriul Republicii Croatia, folosirea echipamentelor de iarna este obligatorie in intervalul de timp 15 noiembrie – 15 aprilie, indiferent de conditiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier.

Prin echipamente de iarna se intelege:
– pentru autovehicule cu masa de pana la 3,5 tone, anvelope de iarna inscriptionate M+S, pe toate rotile, sau anvelope de vara cu o adancime a profilului de minim 4 mm insotite, la nevoie, de lanturi pentru rotile de tractiune;
– pentru autobuze, autocare si vehicule de transport marfa sunt obligatorii lanturile speciale de zapada sau anvelopele de iarna inscriptionate M+S pe rotile de tractiune.
Contraventiile pentru nerespectarea conditiilor mentionate mai sus variaza intre 300 HRK (aprox. 40 euro) si 700 de HRK (aprox. 90 euro).

Recomandam cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca pe teritoriul Republicii Croatia sa acceseze pagina web dedicata din mediul Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HR-CroaCia.html, pentru informatii actualizate privind situatia meteorologica.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza cetatenilor romani recomandarile de a consulta informatiile furnizate prin intermediul aplicatiei „Calatoreste in siguranta” – care poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone, si serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS iti poate salva viata!”.

Atentionare de calatorie in Slovenia

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se deplaseaza sau se afla deja pe teritoriul Republicii Slovenia ca Agentia de Mediu slovena a ridicat alerta la nivelul de cod portocaliu de vant foarte puternic, pentru regiunea Primorsko, din sud-vestul Sloveniei, in apropierea frontierelor cu Italia si Croatia.

Se estimeaza ca se vor inregistra rafale de vant cu o viteza de pana la 140 km/h. Intensificari ale vantului se vor inregistra pana vineri, 6 martie 2015, fapt pentru care circulatia rutiera poate fi astfel semnificativ ingreunata pe autostrazi, mai ales pe autostrada A1, care face legatura cu Italia – regiunile Friuli-Venezia Giulia si Veneto.

Precizam ca autostrada A1 este in prezent inchisa pe portiunea Kaseteleč – Kozina, in directia Ljubljana, traficul fiind redirectionat pe un drum national. in lunile martie si aprilie 2015, ca urmare a unor lucrari, autostrada A1 va fi inchisa complet pe portiunea Kozina – Črni – Kal, in directia Koper, in intervalul orar 20:00 si 5:00.

In aceste conditii, recomandam cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in Republica Slovenia sa manifeste prudenta si sa respecte avertizarile si semnele de circulatie rutiera. Totodata, celor care doresc sa tranziteze teritoriul sloven, le recomandam sa se informeze constant cu privire la restrictiile existente in circulatia rutiera si feroviara, precum si asupra situatiei meteo, accesand pagina Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/SI-Slovenia.html.

Informatii privind situatia rutiera in Republica Slovenia pot fi obtinute de la Centrul de informare – cu activitate permanenta, accesand pagina de Internet http://www.promet.si, precum si prin apelarea numerelor de telefon 00 386 151 88 518 (acces international) si „1970” (doar de pe teritoriul Republicii Slovenia).

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza cetatenilor romani recomandarile de a consulta informatiile furnizate prin intermediul aplicatiei „Calatoreste in siguranta” – care poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone, si serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS iti poate salva viata!”.