Wall Street Journal: Romania a devenit o ECONOMIE moderna, cu un PIB per capita peste media din UE

BUGET

Un articol despre Romania publicat de Wall Street Journal arata, spre surprinderea multor comentatori economici, ca tara noastra a fost in ultimul an tara cu cele mai bune performante din Uniunea Europeana, cu o crestere economica de 5,2% in ultimul trimestru al anului trecut.

Reprezentantul rezident al FOndului Monetar International (FMI) in ROmania, Guillermo Tolosa, sustine ca “cresterea economica reflecta un boom al exporturilor, in principal in productia de automobile, si un an agricol foarte bun”.

In articolul dedicat Romaniei din Wall Street Journal se arata ca Romania este acum o economie moderna, progresiva, cu un PIB per capita peste media din UE, un nivel relativ redus al somajului si un deficit bugetar mic. Principalele industrii, inclusiv energia si telecomunicatiile, sunt liberalizate si potrivit celei mai recente editii a Indexului libertatii economice, scorul Romaniei a crescut cu aproximativ 23 de puncte, cea de-a opta performanta inregistrata la nivel mondial. Reformele structurale si deschiderea pietei au transformat Romania intr-o tara in care este bine sa faci afaceri, mai comenteaza cei de la WSJ, citati de Agerpres.

Pe de alta parte, Guillermo Tolosa recomanda autoritatilor romane sa deruleze mai multe oferte publice initiale, care in opinia sa se vor dovedi profitabile pentru investitori si in acelasi timp vor creste transparenta. In prezent, cel putin 10% din economia romaneasca este sub controlul statului, incluzand o mare parte din sectorul minier, caile ferate, transporturile aeriene, industriile energetica si chimica. “Statul este in continuare peste tot. Cred ca exista loc pentru a imbunatati modul in care sectorul performeaza”, apreciaza Guillermo Tolosa.

Citeste si: Comisia Europeana, AVERTISMENT catre Romania

WSJ aminteste, in context, cele doua mari oferte publice initiale derulate la sfarsitul anului trecut, in urma carora Romgaz a strans aproximativ 425 milioane de euro iar Nuclearelectrica a obtinut 64 milioane de euro. In perspectiva, sunt programate noi oferte publice initiale la Hidroelectrica si Electrica.

“Am fi preferat tinte mai ambitioase privind scoaterea la vanzare a unor pachete majoritare, insa privatizarile anterioare au esuat astfel incat Guvernul a decis sa ofere pachete minoritare”, a explicat reprezentantul FMI citat de WSJ.

Potrivit Wall Street Journal, spre deosebire de vecinii ei, Ucraina si Bulgaria, Romania se bucura de stabilitate politica. Tara are un Guvern care se bucura de o puternica sustinere parlamentara si care a reusit sa treaca importante proiecte de reforma, spre surprinderea oficialului FMI.

“Acesta este un semn de maturitate politica”, a apreciat Guillermo Tolosa, potrivit caruia ceea ce se vede in prezent sunt doar primele semnale pozitive. “Sectorul exporturilor inregistreaza performante foarte bune, investitiile straine vin in Romania, astfel incat exista mai multa competitie, mai multa flexibilitate si taxe mai reduse. Acest lucru va oferi Romaniei un avantaj in comparatie cu alte tari de la periferia Europei”, sustine Guillermo Tolosa.