Washington Post despre Liviu Dragnea, unul dintre noii autocrați ai Europei: Iată cum își cumpără susținerea poporului

Publicația Washington Post scrie, într-un material amplu, despre autocratiile din Europa de Est: România, Polonia, Ungaria și Cehia. Liderul PSD, Liviu Dragnea, este înfățișat ca autocratul României: “Un om de afaceri înstărit, condamnat pentru fraude electorale și acuzat de corupție”, scrie sursa citată.

“Liderii transformă democrația într-un instrument de opresiune. Intrăm într-o nouă era a autocrației. Caracteristicile sale aduc ușor cu metodele represive ale despotismului din secolul XX. Țări care odată reprezentau triumful libertății folosesc acum structurile democratice drept instrumente de opresiune.

The Post scrie despre luptele politice în desfășurare din Polonia, Ungaria, România și Republica Cehă, în timp ce liderii caută să își consolideze puterea, iar cetățenii încearcă să le țină piept”, scrie jurnalistul american. Despre țara noastră și “mișcările către autocrație”, Washington Post notează: “Guvernul a forțat plecările procurorilor de rang înalt și a urmărit să facă modificări legislative despre care criticii spun că încearcă să îngreuneze activitatea autorităților anticorupție”.

“România răspândește bogăția”

Guvernul controlat de Dragnea a întors către populație o parte a bunăstării economice în încercarea de a-și consolida poziția politică, explică sursa citată. Jurnalistul Washington Post a stat de vorba cu un chirurg, Vlad Ciobotaru, și soția sa. Cei doi au avut de curând un copil. “Pentru asta, îi pot mulțumi Guvernului”, notează publicația, care amintește că în cazul salariilor medicilor au fost înregistrate creșteri substanțiale.

“Ciobotaru este un chirurg, ceea ce însemna că, până de curând, avea un salariu care nici măcar nu se apropia de minimul din alte țări europene. Chiar și pentru standardele românești, era neînsemnat, echivalentul a mai puțin de 600 de dolari pe luna. El și soția lui împărțeau un apartament cu o singură cameră, iar ideea de a-și întemeia o familie părea imposibilă”, scrie publicația.

Apoi, salariul lui Vladimir a fost majorat substanțial. Cuplul s-a mutat într-un apartament spațios și se gândesc să își cumpere și o mașină. “Sunt atât de fericit. Mi-au dat posibilitatea de a avea un copil”, a declarat romanul pentru WP.

România este considerată una dintre cele mai corupte țări din Europa, iar liderii europeni acuză că este o autocrație în devenire, adaugă WP. Economia începe să prindă puteri – România a înregistrat anul trecut o creștere de 6,9% a produsului intern brut (PIB) – iar Guvernul de la București a reușit să își mențină popularitatea în parte prin răspândirea unui pic de “bogăție”, notează publicația, care se referă la majorările de pensii și salarii decise de PSD.

Polonia și Ungaria s-au bucurat și ele de o creștere rapidă a economiei, șomaj scăzut și creșterea salariilor. Ungaria da vouchere pensionarilor și a introdus subvenții pentru proprietarii de locuințe; Polonia a început să dea bani cetățenilor că să facă mai mulți copii. Politologii au avansat de mult timp teoria că prosperitatea și creșterea economică ajută la susținerea democrațiilor, atât timp cât există o clasa de mijloc care are grijă că lucrurile să nu se îndrepte către autoritarism.

Dar aceste guverne europene demonstrează că și rezultatele economice ale democrației pot fi, de asemenea, folosite că un instrument de întărire a puterii. Banii îi ajută pe lideri să își mențină poporul fericit. De asemenea, ei își permit să arunce banii pe proiecte vanitoase, operațiuni de influență și rețele de cunoștințe din care fac parte acolițîi preferați.

Dragnea, “om de afaceri înstărit”

În România, liderul Partidului Social Democrat – un om de afaceri înstărit care a devenit politician, Liviu Dragnea – a fost condamnat de două ori. În urmă unor acuzații și mai serioase, guvernul său a dat afară procurorii de rang înalt și a schimbat legislația – despre care experții spun că va pune anchetatorii în dificultate.

Amputarea autorităților anticorupție a devenit o caracteristică distinctă a creșterii autoritățîi executive în întreagă regiune. “Este un efect contagios. Oamenii noștri au văzut că funcționează în Polonia și că a mers și în Ungaria. Acum încearcă să facă același lucru aici”, spune Elena Calistru, liderul grupului civic Funky Citizens. “Mulți români nu par prea deranjați de acest lucru”, mai scrie WP.

România continuă să fie a doua cea mai săracă țară din UE, cu mari segmente din populație care se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta, mai ales în zonele rurale. Dar în București – o capitală care a fost amenajată și reconstruită sub conducerea comuniștilor – există puțină strălucire: cluburi de noapte și mall-uri cu suficient “bling” încât să fie o competiție pentru cele din Vest.

Între timp, cea mai mare catedrala ortodoxă din lume se construiește în apropierea centrului orașului. Într-o națiune credincioasă, proiectul cu cea mai mare finanțare de la Guvern a adus credibilitate pentru partidul de guvernământ.

De exemplu, Ciobotaru susține partidul, chiar dacă foarte puține persoane din cercul sau de cunoscuți îi împărtășesc viziunea. “Chirurgul și soția sa au invitat, de curând, niște prieteni la ei acasă, în noul lor apartament. Apoi, a venit în discuție și politica, iar Ciobotaru a afirmat că procurorii prea zeloși – nu politicienii din partidul de guvernământ – sunt adevărată amenințare la adresa democrației din România. Musafirii celor doi au plecat înainte că felul principal să fie servit”, mai notează WP.

Articolul amplu din Washington Post mai abordează și situațiile din Polonia, unde “la putere” se află Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ, Lege și Justiție (PiS); Ungaria, unde premier este Viktor Orban; Republica Cehă, unde prim-ministru este Andrej Babis, în vârstă de 64 de ani.

Sursă traducere: Ziare.com