WIKILEAKS le dau peste bot ANALFABETILOR de la ROMANIA TV si ANTENA 3

Jurnalistul ION CRISTOIU a publicat pe blogul sau un articol in care contrazice pozitia jurnalistilor de la ROMANIA TV si ANTENA 3, privind faptul ca TRAIAN BASESCU ar fi fost impotriva ADUCERII IN TARA a lui MOHAMMAD MUNAF. Acesta a scos la iveala o serie de DOCUMENTE emise in spatiul public de WIKILEAKS prin care se arata exact opusul celor de spuse de “ANALFABETII” de la televiziune lui VOICULESCU si GHITA.

Articolul complet al lui Cristoiu in cele ce urmeaza: 

Sebastian Ghita, inca in libertate, si Dan Voiculescu, in puscarie, si-au dat mana pentru a declansa, prin televiziunile lor, ROMANIA TV si ANTENA 3, o campanie tiribombista menita a dovedi ca ADUCEREA LUI MOHAMMAD MUNAF IN TARA, pentru a-si ispasi ped        eapsa data prin sentinta Curtii de Apel Bucuresti, il face pe Traian Basescu sa tremure de frica. Nevolnici, guriste si guristi, fatuce si estropiati atit din personalul celor doua televiziuni, cit si din afara se intrec in a trancani despre cat de tare s-a zbatut Traian Basescu pentru ca Muhammad Munaf sa nu fie adus in tara.       

CITESTE SI:  BASESCU ISI ASUMA MERITELE PENTRU ADUCEREA LUI HAYSSAM SI MUNAF IN TARA SI AMENINTA CA VA DA IN JUDECATA “MINCINOSII”

Documentele dovedesc insa contrariul.

Potrivit cablogramelor trimise de AMBASADA AMERICII LA BUCURESTI in 2006 si 2007 Departamentului de stat al SUA, interceptate si date publicitatii de WIKILEAKS, Autoritatile romane, in frunte cu Traian Basescu, s-au dat peste cap pentru ca americanii sa ni-l dea pe Mohammad Munaf.

Raspunsul american la solicitarile indreptatite ale aliatului roman – raspunsuri ce s-ar putea rezuma in formula No sau Niet – ne arata inca o data nenorocirea pentru o tara ca Romania de a fi intr-o ALIANTA ASIMETRICA cu o Mare Putere a clipei istorice.

Redau mai jos cablogramele deconspirate de Wikileaks impreuna cu urarea adresata lui Sebastian Ghita sa mai ramana in libertate si angajatilor sai, ca si ai celor ai lui Dan Voiculescu, sa mearga la un curs, fie si scurt, de ALFABETIZA PROFESIONALA.

UNCLAS SECTION 01 OF 02 BUCHAREST 000017 / 2006
Tags: Rapirea jurnalistilor; Mohammad Munaf; Omar Hayssam;
Subiect: Cererea Ministerului Roman de Justitie privind audierea lui Munaf din Irak.

Ministrul Justitiei a trimis Ambasadei din Bucuresti, pe 29 decembrie, o solicitare pentru asistenta legala in legatura cu doua cazuri care il implica pe Mohammad Munaf, tinut in custodie in Irak
Aceasta este prima scrisoare primita vizand stabilirea unui singur canal de comunicare pentru cererile care se refera la asistenta legala a SUA in privinta cazului Munaf.

Pe scurt, in documentul oficial din partea Ministerului Justitiei este recunoscuta custodia oficiala a Irakului asupra lui Munaf, dar se cere ajutor SUA pentru o videoconferinta in care sa fie audiat Munaf cu privire la acuzatia de terorism si in calitate de martor in cazul Omar Hayssam. Ministerul Justitiei sustine mentinerea acuzatiilor de terorism la adresa lui Munaf, acuzand ca rapirea celor trei jurnalisti romani a lezat interesele de stat ale Romaniei.

Rezolvarea favorabila a dosarului inregistrat cu numarul 6595/2/2006 si 33970/2/2005 la Curtea de Apel Bucuresti depinde in mare masura de modul in care autoritatile irakiene rezolva solicitarile autoritatilor judiciare din Romania

Avand in vedere ca Mohamad Munaf are cetatenie americana si este in custodia trupelor SUA din cadrul Fortelor Multinationale ale Colalitiei din Irak, sustinere autoritatilor SUA este esentiala pentru a finaliza cererea pentru asistenta legala lansata de Curtea de Apel Bucuresti.

Ministerul Justitiei a informat Ambasada ca, la data de 14 noiembrie 2006, Ministerul irakian de Justitie si-a exprimat verbal acordul in vederea audierii lui Munaf prin videoconferinta. Prin urmare, la 23 noiembrie 2006, avand sustinerea Ambasadei SUA din Bagdad si al Comandantului american al Fortelor Multinationale, conexiunea video a fost stabilita, avand loc prima runda de audieri. Din cauza unor motive procedurale, audierea a fost amanata pentru data de 14 decembrie 2006, cand, din pacate, nu a putut avea loc, Ambasada SUA din Bagdad informand Ministerul Justitiei ca „lipseste acordul autoritatilor irakiene” (acord, care a fost exprimat doar verbal).

Ministerul roman de Justitie a solicitat Ambasadei de la Bucuresti sa continue sa sustina in fata autoritatilor competente, cererea Romaniei pentru a avea de castig de cauza in acest complex caz de terorism.

Ambasadei de la Bucuresti i se cere sa ofere informatii cu privire la pozitia autoritatilor americane referitor la audierea lui Mohammad Munaf. In cazul unui raspuns afirmativ, Ambasada trebuie sa comunice data celor doua audieri, precum si informatii de contact ale unor oficiali SUA care vor oferi suport tehnic

Pentru a informa corect Ambasada, Ministerul roman de Justitie a informat: Incepand cu luna decembrie 2005, autoritatile romane au trimis Irakului 5 cereri pentru asistenta legala in cazul lui Mohammad Munaf. Acele cereri se refera la audierea lui Munaf si a altor 6 persoane de catre o comise rogatorie obisnuita sau prin videoconferinta: Al Qasir Salam (nascut la data de 05.12.1971), Al Salmani Omar Jassam (nascut la 03.01.1970 in Bagdad), Al Slemani Abdel Jabbar (nascut la 07.01.1956 in Bagdad), Al Amin Youssef (nascut la 06.10.1971 in Bagdad), Al Giuburi Ibrahim (nascut la 01.12.1969 in Bagdad) si Samarai Hakim (nascut la 07.01.1956 in Bagdad)

Se cere audierea lui Munaf pentru ca acesta este parat in dosarul numarul 6595/2/2006 si martor in cel 33970/2/2005

In dosarul numarul 6595/2/2006, Mohammad Munaf este in curs de judecare, iar in celalalt cetateanul sirian Omar Hayssam, avand in vedere ca cele doua dosare s-au despartit de motive procedurale.

In ceea ce priveste procesul lui Munaf, care este acuzat de acte de terorism, Ministerul roman de Justitie ar dori sa sublinieze ca Romania si-a exprimat in mod dorinta ca acet caz sa fie judecta in cadrul sistemului juridic roman.

Trebuie subliniat faptul ca, in nici un moment, autoritatile romane nu au renuntat la exercitarea jurisdictiei asupra actiunilor intreprinse de Munaf, avand la baza drepturile legale la nivel international, si fiind justificata daunele aduse intereselro de stat ale Romaniei.

CITESTE SI: AJUTOR PENTRU IOHANNIS! CE SE ASCUNDE IN SPATELE ADUCERII LUI MOHAMMAD MUNAF

S E C R E T SECTION 01 OF 02 BUCHAREST 000104 / 2006
Tags
: Mohammad Munaf; Irak
Subiect: Solicitarea secretarului de stat Adrian Vierita de a se intalni cu insarcinatul cu afaceri si cu consilierii politici in functie in data de 30 ianuarie, pentru a discuta plangerea depusa de Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului in numele lui Mohammad Munaf, cu cetatenie romano-americana, care a fost condamnat la moarte anul trecut, pentru rapirea din 2005 a 3 jurnalisti romani in Irak

Vierita a afirmat ca nota verbala primita de la comisie a solicitat Romaniei, ca stat partener la Protocolul Optional incheiat la Conventia Internationala a Drepturilor Civile si Politice, sa “adopte toate masurile necesare pentru a asigura” protectia lui Munaf si a familiei sale de pagube ireparabile. El a subliniat ca guvernul roman nu s-a conformat solicitarilor cuprinse in nota de a informa comisia, pana la data de 22 ianuarie, asupra demersurilor intreprinse pentru a proteja “viata, siguranta si integritatea personala” a lui Munaf.

Oficialul roman s-a folosit de prilejul intalnirii cu diplomatii americani pentru a le transmite acestora, in linii mari, pozitia tarii noastre fata de plangerea Comisiei ONU. El a subliniat faptul ca deciziile guvernului roman sunt in conformitate cu protocoalele si conventiile internationale care au ca scop abolirea pedepsei cu moartea. De asemenea, Vierita a observat ca, pentru a raspunde solicitarilor primite, trebuie clarificata chestiunea juridictiei Romaniei asupra lui Munaf in orice moment anterior retinerii sale.

Presedintele Traian Basescu a subliniat ca interesul pentru extradarea lui Munaf in Romania este deosebit de mare, deoarece acesta urmeaza sa participe ca martor in procesul complicelui sau, omul de afaceri cu cetatenie romano-siriana, Omar Hayssam.

UNCLAS BUCHAREST 000157
Tags
: Mohammad Munaf
Subiect: Scrisoarea (prezentata integral), datata 2 februarie 2007, din partea Departamentului de drept international din cadrul Ministerului Justitiei prin care se solicita asistenta in cazul Mohammad Munaf.

UNCLAS BUCHAREST 001686
TAGS: 
rapirea jurnalistilor, Mohammad Munaf, Irak, SUA
SUBIECT: Demersurile Guvernului Romaniei si Ambasadei din Bagdad pentru obtinerea accesului la Mohammmad Munaf si la alti cetateni irakieni implicati in rapirea jurnalistilor romani (Majed Mohamed Hassan Al Mashadani; Hashem Mohamad Mahmoud Abdala Al Mashadani; Abdel Karim Khalil Ibrahim Hamadi Al Faraji; Mohamed Hardan Hashem Al Isawi)

Consilierul juridic al SUA a primit din partea procurorului roman Ciprian Nastasiu o copie a doua documente necesare pentru accesul la Mohammad Munaf.

C O N F I D E N T I A L BUCHAREST 001883
TAGS:
 Mohammad Munaf, rapirea jurnalistilor, Irak, SUA
SUBIECT: Cazul Mohammad Munaf

Cablograma face referire la intalnirea din 19 decembrie dintre oficiali americani si reprezentantii Ministerului Roman al Justitiei si ai Ministerului de Externe pentru a discuta modalitatile de comunicare intre Guvernul SUA si cel al Romaniei in privinta cazului Munaf. Adjunctul sefului Misiunii SUA la Bucuresti a subliniat necesitatea unui mecanism oficial si mai bine coordonat de comunicare, avand in vedere deficientele din trecut si nevoia de a tine evidenta solicitarilor si raspunsurilor provenite de la mai multe parti.

Florin Razvan Radu a informat, initial, ca ministrul justitiei a comunicat cu SUA prin intermediul unor cereri oficiale, cum este cea datata din 1 noiembrie 2006. La acea data, ministrul justitiei, Monica Macovei, a trimis o scrisoare oficiala catre avocatul american Gonzales si secretarului apararii, Rumsfeld. El a admis ca procurorii romani au plecat la Bagdad fara sa informeze Ministerul Justitiei si au comunicat direct cu membrii coalitiei si cu oficialii SUA.

Participantii au cazut de acord ca viitoarele comunicari in cazul lui Munaf sa fie transmise prin intermediul Biroului pentru Orientul Mijlociu si Africa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Departamentul de politica din cadrul Ambasadei de la Bucuresti, fie sub forma unei note, fie in alt format in scris. In incheiere, Radu a mentionat ca instanta din Romania care se ocupa de cazul lui Munaf a solicitat asistenta in audierea acestuia din 18 ianuarie.

Prezentarea solicitarii adresate de ministrul justitiei, Monica Macovei, in vederea urgentarii pronuntarii autoritatilor SUA asupra cererii de extradare a lui Mohammad Munaf.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU: BINE AI VENIT MOHAMMAD MUNAF!

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 BUCHAREST 001190
Tags: 
rapire, jurnalisti, Munaf, Hayssam, PSD
Subject: Revenirea in tara a jurnalistilor rapiti si multumirile adresate de presedintele Traian Basescu serviciilor de informatii pentru munca depusa, nominalizand SRI, alaturi de SIE si DIA

Guvernul continua eforturile pentru intoarcerea in Romania a cetateanului Munaf Mohmammad, care le-a fost ghid jurnalistilor in Irak.

Presa a subliniat ca printre cei repatriati nu se afla si americanul Munaf Mohmammad, care nu mai este rezident in Romania de mult timp. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a facut o declaratie de presa, in care a transmis ca Mohammad a ramas in Irak sub autoritatea fortelor multinationale.

Conform opiniei generale, Hayssam a fost implicat in foarte multe afaceri cu membri proeminenti ai PSD, acesta fiind arestat pe 5 aprilie. In calitate de asociat al sau, Munaf a fost implicat in caz.

Potrivit presei, pe 22 mai, Procuratura din Romania a declarat ca Munaf va fi acuzat in Romania, in absenta, pentru infractiuni economice nespecificate.

Anticipam ca Guvernul roman va continua sa faca presiuni pentru intoarcerea lui Munaf, deoarece membrii Executivului sunt convinsi ca el detine informatiile cheie privind rapirea.

In acelasi timp, Romania a promis ca va ramane intr-o relatie stransa si anticipam ca Basescu isi va tine cuvantul privind trupele romanesti in Irak.

Pe 22 mai, Consulul General a vorbit la telefon cu sotia lui Munaf Mohammad, Victoria Mohammad. CG a confirmat ca Mohammad a fost eliberat si va ramane in contact pentru a oferi informatii.

UNCLAS BUCHAREST 001243
Tags: 
Munaf, FBI, Botos
Subject: Cererea Romaniei de a participa la interogarea lui Mohammed Munaf

CDA a primit o scrisoare de la Procurorul General Botos 5/26/05, in care i s-au cerut date de contact la FBI, pentru a facilita participarea reprezentantilor Guvernului Romaniei la interogarea lui Munaf la Bagdad.

S E C R E T SECTION 01 OF 02 BAGHDAD 003010
Tags: 
Romania, detinuti
Subject: Dispozitiile legale in privinta lui Mohamad Munaf, detinut in Irak sub autoritatea UNSCR 1546

Referitoare la Munaf este un fost rezident din Romania, care a fost inchis in mai 2005, sub suspiciunea privind implicarea in rapirea unor jurnalisti romani in Irak.

La 18 iulie, in cadrul unei comisii a fortelor de coalitie din Irak, s-a convenit ca Mohamad Munaf sa aiba statutul de detinut intern, acest fapt urmand a fi raportat OSD. Departamentul american al Apararii va demara discutii intre autoritati in legatura cu dispozitiile legale referitoare la Munaf, bazandu-se pe informatii neoficiale.

Guvernul roman a solicitat fortelor de coalitie din Irak sa il puna pe Munaf la dispozitia autoritatilor romane in vederea unei audieri la sediul Ambasadei Romaniei din Bagdad. Fortele de coalitie din Irak nu se opun accesului autoritatilor romane la Munaf, atat timp cat demersul actiunea partii romane este de natura investigativa, are loc la centrul de detentie si nu impiedica Administratia SUA sau Tribunalul Penal Central din Irak sa continue urmarirea penala a lui Munaf.

Nu s-au primit notificarile Administratiei americane referitoare la interesele SUA in privinta procesului lui Munaf.

Problema extradarii in Romania sau a luarii in custodie a lui Munaf ar trebui solutionata pe cale bilaterala intre Irak si Romania, iar Ambasada SUA si-a exprimat disponibilitatea de a facilita contactele bilaterale.

S E C R E T SECTION 01 OF 02 BAGHDAD 005083
Tags
: Guvern, Romania, detinuti, drepturile omului
Subject: Noi date referitoare la cazul Munaf

Referitoare la contactarea, prin email, de catre Florin Razvan Radu, director pentru relatii internationale in cadrul Ministerului roman de Externe, a atasatilor americani pe probleme politico-militare, cu solicitarea de organizare a unei videoconferinte cu cetateanul Mohamad Munaf, aflat in custodia fortelor americane din Irak, precum si cu alti cinci cetateni de nationalitate irakiana care nu sunt detinuti de catre fortele de coalitie din Irak.

Reprezentantii americani au explicat, prin telefon, ca Tribunalul Penal Central din Irak a fost de acord cu aceasta solicitare, cu conditia ca Mohamad Munaf sa apara doar in calitate de martor si sa fie judecat de catre un tribunal irakian.

Nu s-a pus in niciun caz problema ca Tribunalul Penal Central din Irak sa permita judecarea lui Munaf intr-un tribunal din Romania.

C O N F I D E N T I A L BUCHAREST 000858
Tags: 
Irak, Munaf
Subiect: Nota primita de Ambasada SUA la Bucuresti din partea Ministerului Justitiei, in data de 20 iulie, referitoare la cazul lui Mohammad Munaf

In nota se face referire la intelegerea bilaterala din 1999 cu SUA privitoare la asistenta juridica acordata de SUA Guvernului in eforturile depuse de a afla locatia exacta a lui Mohammad Munaf si in stabilirea jurisdictiei asupra acestuia. Punctul de vedere exprimat de Ambasada SUA este ca acordarea asistentei americane este esentiala in indeplinirea actului de justitie in acest caz complex. In incercarea solutionarii acestui caz, Ministerul Justitiei din Romania a solicitat in repetate randuri asistenta juridica din partea autoritatilor din Irak fara a primis un raspuns clar din partea acestora. In acest context, MInisterul Justitiei solicita sprijinul Ambasadei Americane la Bucuresti pentru solutionarea acestui caz. Conform autoritatilor romane, Ambasada Romaniei din Baghdad a fost informata ca Mohammad Munaf se afla in custodia autoritatilor militare americane care nu doresc sa comunice coordonatele locatiei unde este detinut Munaf autoritatilor din Irak.”

Sursa foto: securityaffairs