www.Bio-ortoclinic.ro: ce este fizioterapia și când avem nevoie de ea?

Fizioterapia este o ramura a medicinei, chiar daca nu implica utilizarea medicamentelor. Cu toate acestea, fizioterapia functioneaza in colaborare cu un fizioterapist, un ortoped si, in unele cazuri chiar un neurolorg, pentru a intelege care este cea mai buna cale pentru tine ce iti va permite sa recuperezi sau sa dobandesti functii motorii pe care le-ai pierdut din orice motiv.

De exemplu, www.bio-ortoclinic.ro iti ofera servicii de fizioterapie pentru diverse afectiuni. Poate ca un pacient apeleaza la serviciile lor pentru ca are dureri de spate din cauza posturii slabe pe care a avut-o ani de zile. Sau a fost implicat intr-un accident de masina si a trebuit sa faca reabilitare. Sau a inceput sa simta primele simptome ale inaintarii in varsta si doreste sa incerce sa le contracareze cat mai mult posibil. In orice caz, unele sedinte de fizioterapie, mai devreme sau mai tarziu, iti vor servi cu siguranta. Fizioterapeutul este unul dintre profesionistii din domeniul sanatatii cu care te vei intalni si care lucreaza in colaborare cu ortopedul pentru a gasi calea cea mai potrivita pentru problema si corpul tau.

Deci, ce este fizioterapia?

Fizioterapia este, asa cum am spus mai sus, o ramura a medicinei. Numele te poate induce in eroare: in greaca „physio” inseamna „natural”, dar aceasta disciplina nu are nimic de-a face cu vindecarile naturale in sens strict. In schimb, trateaza trei aspecte, care incep cu prevenirea, tratamentul problemei si se termina cu reabilitarea dupa traume fizice sau interventii chirurgicale.

Numai un fizioterapeut profesionist poate practica tehnicile manuale si terapiile fizice planificate. Abordarea este de tip tehnico-motor, adica inseamna ca aceasta terapie consta din diferite metode in care fizioterapeutul poate actiona direct asupra muschilor si articulatiilor, poate aplica instrumente speciale sau poate recomanda o serie de exercitii de gimnastica care duc la intarirea anumitor parti ale corpului tau.

Tipurile de fizioterapie

Fizioterapia nu are o singura tehnica, ci reprezinta un set de terapii fizice, tehnici manuale si protocoale de reabilitare. Prin urmare, s-ar putea spune ca exista diferite tipuri de fizioterapie, chiar daca in realitate este vorba mai mult despre modalitati prin care se exprima aceasta disciplina.

Terapii fizice

Acestea vizeaza tratarea unui simptom sau a unui sindrom si implica diferite forme de interventie. De fapt, exista terapia cu ultrasunete, care consta intr-un fel de masaj care emite ultrasunete prin care o serie de vibratii sunt transmise la o adancime de cativa centimetri, al caror scop este de a produce caldura pentru a indeparta resturile celulare, adica ramasite ale acestor particule moarte.

Terapia cu laser, pe de alta parte, este utila in special impotriva tendinitei, problemelor musculare si entorselor. Nu vei simti nimic, dar o lumina laser de putere mica sau medie va fi proiectata pe zona afectata intr-un mod pulsat, astfel incat sa patrunda cativa centimetri.

Apoi, exista magnetoterapia, care nu este un fel de practica magica, ci un adevarat tratament fizic, folosit de ani de zile ca tehnica de reabilitare. Aceasta abordare profita de actiunea fizica a undelor electromagnetice, care sunt emise la diferite frecvente si intensitati pentru a mobiliza ionii pozitivi si negativi care sunt deja prezenti in celulele tale. Este utila in special pentru oase, cand ai suferit o fractura, cand suferi de dureri cronice si persistente si pentru a preveni osteoporoza.

Electroterapia este folosita in principal pentru a mentine un muschi mai tonifiat, care este folosit prea putin si risca hipotrofie sau atrofie, ceea ce, pe scurt, inseamna imobilizare. Foloseste curentii electrici care sunt trecuti prin partea specifica a corpului pentru a fi tratati.

In cele din urma, terapia TECAR, care foloseste un principiu fizic numit condensator pentru a stoca energia intr-un camp electrostatic. Aceasta este de obicei efectuata de terapeutul care tine in mana un instrument special conectat la un aparat si il aseaza pe piele pentru a acoperi zona de tratat. O crema alba este aplicata intre instrument si piele, care este destinata sa actioneze ca un conductor si sa permita dispozitivului sa alunece usor peste zona. Se foloseste de obicei in scop antiinflamator si pentru ameliorarea durerii.

Tehnici manuale

Tehnicile manuale sunt de fapt cele pe care le folosesc fizioterapeutii cel mai frecvent si, daca ai avut o experienta personala in acest domeniu, probabil ca ai observat si asta. Categoria include kinetoterapia sau tratamentul prin miscare, util pentru rezolvarea problemelor musculare, articulare si nervoase. Poate avea loc printr-o serie de gesturi induse de terapeut sau prin exercitii pe care vei putea sa le efectuezi si singur. Cu toate acestea, aceasta este cea mai „clasica” forma de fizioterapie, adica cea pe care o avem cu totii in minte atunci cand ne gandim la aceasta disciplina.

Apoi, exista terapia prin masaj, adica un adevarat masaj terapeutic, care vizeaza vindecarea de traume sau alungirea musculara pentru a imbunatati postura si a dizolva contracturile care se formeaza in timpul zilei, adesea datorita stresului acumulat.

Ce face fizioterapeutul

Fizioterapeutul are sarcina de a asigura recuperarea sau dobandirea functionalitatii pierdute in caz de malformatii sau dizabilitati motorii pe care trebuie sa le intampini pentru cele mai diverse cauze. In colaborare cu medicul, fizioterapeutul va trebui sa inteleaga ce terapie sau combinatii de tratamente sunt cele mai potrivite pentru nevoile si pentru problema pe care o prezinti.

Scopul este intotdeauna sa atingi bunastarea, atat fizica, cat si psihologica, pentru a imbunatati calitatea vietii. Toata lumea poate fi supusa unei sedinte de fizioterapie, de la copii la varstnici. Fizioterapia “acopera” diverse ramuri ale medicinei, de la ortopedie la neurologie si de la cardiologie la geriatrie, trecand prin pneumologie. De fapt, poate nu stiai ca aceasta disciplina este utila si pentru tratamentul astmului.

Pentru a alege forma de fizioterapie care ti se potriveste, consulta un specialist de la bio-ortoclinic.ro.