YANIS VAROUFAKIS: GERMANIA vrea un GREXIT pentru a-i INTIMIDA pe francezi

GERMANIA vrea ca GRECIA sa fie exclusa din uniunea monetara pentru a intimida Franta si a o face sa accepte “modelul sau al unei zone euro disciplinare”, a estimat sambata fostul ministru elen al finantelor YANIS VAROUFAKIS, citat de AFP.

Ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble, vrea o iesire a GRECIEI din zona euro — sau GREXIT — pentru a “pune lucrurile in clar, intr-un mod sau altul”, scrie YANIS VAROUFAKIS in publicatia britanica The Guardian. “Convingerea mea este ca ministrul german al finantelor vrea ca GRECIA sa fie deposedata de moneda unica pentru a suscita o teama de astfel de consecinte la francezi si a-i face sa accepte modelul sau de zona euro disciplinara”, spune el.

CITESTE SI: CRIZA in GRECIA: PROTESTE impotriva AUSTERITATII pe strazile ATENEI 

“Schauble este convins ca, in starea actuala a lucrurilor, lui ii trebuie un ‘GREXIT’ pentru a clarifica lucrurile intr-un mod sau altul”, continua YANIS VAROUFAKIS, care a demisionat luni.

Parlamentul grec a votat in noaptea de vineri spre sambata in favoarea propunerii de reforme facute joi de guvernul Tsipras creditorilor sai (UE, BCE, FMI). Considerata ca “pozivita” de catre creditori, aceasta propunere — care va fi examinata sambata de ministrii de finante ai zonei euro — face sa renasca speranta unui acord evitand iesirea Atenei din ZONA EURO.

Legislativul Frantei — a doua putere economica a zonei euro — a adoptat vineri reforme destinate sa relanseze economia greu incercata a tarii, care se confrunta cu o slaba crestere economica si cu un somaj ridicat, precum si cu o importanta datorie publica, sursa de tensiuni cu Bruxellesul. Pentru YANIS VAROUFAKIS, Germania, colector de fonduri si campion al ortodoxiei bugetare in Europa, vrea sa faca din GRECIA un exemplu pentru a-i face pe francezi sa i se alinieze.

CITESTE SI: CRIZA in GRECIA: Parlamentari greci, NEMULTUMITI de PROPUNERILE creditorilor internationali 

Potrivit acestuia, cand GRECIA a devenit insolvabila in 2010, in locul unei restructurari a datoriei si a unei reforme a economiei, a fost aleasa optiunea “toxica”: “acordarea de noi imprumuturi unei entitati in faliment, pretinzand ca ea ramanea solvabila”. De cand Syriza a venit la putere, adauga ex-ministrul de finante elen, “o larga majoritate in cadrul Eurogroupului — sub influenta lui Schauble — a adoptat GREXIT-ul ca solutie privilegiata sau ca arma impotriva guvernului nostru”.

YANIS VAROUFAKIS estimeaza ca daca GRECIA ar fi iesit din ZONA EURO in final, aceasta i-ar fi luat mai mult de un an. “GREXIT era echivalentul anuntarii unei puternice devalorizari cu mai mult 18 luni inainte: o reteta pentru a lichida orice stoc de capital grec si a-l transfera in strainatate prin toate mijloacele posibile”, scrie YANIS VAROUFAKIS.

Sursa foto: the guardian