YEMEN: Cel putin120 de morti si peste 300 de raniti in patru atacuri cu bomba. UPDATE

Patru atacuri cu bomba au avut loc vineri in Yemen care au vizat trei moschei si o cladire guvernamentala. In urma atentatelor, si-au pierdut viata peste 88 de persoane si peste 100 au fost ranite, au declarat surse locale pentru agentia chineza de presa Xinhua.

UPDATE 17:19: Cel putin 120 de morti si peste 300 de raniti in atacurile cu bomba din Yemen. 

Explozii puternice au avut loc in moscheile Al Badr si Al Hashoosh din Sanaa, frecventate de membri ai confesiunii de tip siit zaidi, in principal de rebeli etnici huthi, care detin controlul asupra capitalei Yemenului si care au fortat plecarea presedintelui Abdu Rabu Mansour Hadi, informeaza CNN. Printre persoanele ucise figureaza clericul Murtatha Al Mahathwari, membru al etniei huthi, a relatat agentia Saba.

Atentatele nu au fost revendicate deocamdata, dar probabil au fost comise de organizatia Al-Qaida in Peninsula Arabia.

 

Doi atacatori sinucigasi au detonat explozibilii pe care ii aveau asupra lor in capitala Sanaa, provocand moartea a 55 de persoane, in timp ce alte 33 au fost ucise in doua atacuri cu bomba asupra unei cladiri guvernamentale si respectiv a unei moschei din provincia Saada.

CITESTE SI: IRAK: 13 SOLDATI AU FOST UCISI INTR-UN ATAC AL GRUPARII STAT ISLAMIC LA RAMADI

In Sanaa, exploziile s-au produs la doua moschei controlate de siitii Houthi, a declarat un oficial de securitate sub protectia anonimatului, cele mai multe victime fiind din aceasta etnie.

Primul atac s-a produs la moscheea Badr, din sud-estul Sanaa, provocand moartea a 35 de oameni, in timp ce al doilea a vizat moscheea Hashoush din nord-estul capitalei, provocand moartea a inca 20 de persoane.

Este cel de al doilea atac cu bomba din Sanaa din acest an, dupa ce un atentat cu bomba comis de Al-Qaida asupra academiei de politie a provocat moartea a cel putin 50 de studenti la 7 ianuarie.

Cel putin 15 combatanti din randul rebelilor Houthi au murit vineri dupa-amiaza in atacul asupra unei cladiri guvernamentale din orasul Saada, capitala provinciei cu acelasi nume din nordul Yemenului, a declarat o sursa Houthi pentru Xinhua.

CITESTE SI: GRUPAREA JIHADISTA STAT ISLAMIC A REVENDICAT ATACUL ASUPRA MUZEULUI BARDO DIN TUNIS

Alte 18 persoane, majoritatea siiti Houthi, au fost ucise in timpul rugaciunii de vineri cand un atacator sinucigas s-a aruncat in aer intr-o moschee din orasul Saada, a adaugat sursa citata. Aceasta a mai precizat ca zeci de oameni au fost raniti in cele doua atacuri.

Rebelii siiti Houthi au preluat controlul asupra capitalei Sanaa in septembrie anul trecut si s-au confruntat cu o rezistenta puternica in regiunea centrala si sudica din partea triburilor sunnite si a retelei Al-Qaida, dominata de sunniti, noteaza Xinhua.

Sursa foto www.bbc.com