YEMEN: Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU

In urma solicitarii presedintelui yemenit Abd Rabbuh Mansur Hadi, Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa se reuneasca de urgenta duminica dupa masa la New York pentru a examina situatia dramatica din Yemen, au facut cunoscut sambata surse diplomatice, potrivit AFP.

Aceasta reuniune se va tine la solicitarea presedintelui yemenit, Abd Rabbuh Mansur Hadi, a carui tara este cuprinsa tot mai mult de haos.

Intr-o scrisoare adresata vineri presedintiei franceze a Consiliului, presedintele Hadi a denuntat “actele criminale ale militiilor houthis si aliatilor acestora, care ameninta nu doar pacea din Yemen, ci si pacea si securitatea regionala si internationala”.

CITESTE SI: GRUPAREA STAT ISLAMIC A REVENDICAT ATENTATELE DIN YEMEN IN CARE AU MURIT PESTE 142 DE PERSOANE

Abd Rabbuh Mansur Hadi a cerut Consiliului “interventia de urgenta in toate modalitatile posibile pentru a pune capat acestei agresiuni”. El a sugerat ca membrii Consiliului sa impuna sanctiuni autorilor acestor tulburari si sa adopte o rezolutie cu caracter obligatoriu “pentru a-i descuraja pe houthis si aliatii lor si a pune capat agresiunii lor (…), mai ales impotriva orasului Aden” unde s-a refugiat dupa ce capitala Sanaa a fost cucerita de militiile siite.

Yemenul se prabuseste tot mai mult in haos, cu o grava criza politica, un teritoriu faramitat si violente implicand mai multe grupari armate, printre care houthis si reteaua Al Qaida.

CITESTE SI: YEMEN: CEL PUTIN 120 DE MORTI SI PESTE 300 DE RANITI IN PATRU ATACURI CU BOMBA 

Reuniunea Consiliului de Securitate va avea loc la doua zile dupa primele atentate revendicate in Yemen de gruparea extremista sunnita Statul Islamic care au costat viata a 142 de persoane in doua moschei din capitala.