YouTube a sugerat că incendiul de la Catedrala Notre Dame reprezintă o ştire falsă

Algoritmul folosit de Google pentru a avertiza utilizatorii YouTube cu privire la ştirile false şi-a arătat limitele luni seara, când a catalogat drept fake news filmările directe ale incendiului devastator al Catedralei Notre Dame.

Noile panouri informative de la care YouTube spera că vor ajuta la informarea corectă a utilizatorilor, i-a informat pe aceştia că incendiul Catedralei Notre Dame ar fi o ştire falsă legată de atacul terorist de la turnurile gemene din Statele Unite.

Google a dezactivat complet panourile informative după ce eroarea a fost observată, pentru a avea timp să înţeleagă unde a fost problema şi ce trebuie făcut pentru ca aceasta să nu se mai repete. Un purtător de cuvânt al YouTube a declarat că, uneori, compania ia decizia greşită cu privire la algoritmul folosit pentru automatizarea unor operaţiuni.

Citește și: INCENDIU LA NOTRE DAME. POVESTEA IMPRESIONANTĂ A CATEDRALEI DIN PARIS

Pentru gestionarea cantităţii imense de conţinut, YouTube apelează la un algoritm care foloseşte învăţarea mecanică pentru a distinge între ceea ce percepe ca fiind în regulă şi ceea ce ajunge să considere că nu este potrivit.

În acest caz, în care AI-ul în forma sa actuală şi-a arătat limitările, este posibil ca imaginea incendiului să fi fost sinonimă pentru algoritm doar cu atacul terorist 9/11 în urma procesului de învăţare pe care l-a parcurs.

Cardurile informative au fost lansate de YouTube în urmă cu o lună şi sunt afişate în preajma clipurilor pe care algoritmul le identifică ca având o problemă – fie sunt ştiri false sau teorii conspiraţioniste, fie conţin îndemnuri la ură.

Sursa foto: youtube