ZAPADA de aproape DOI METRI in Fagaras. Traseele montane sunt INCHISE din cauza riscului mare de AVALANSA

Stratul de ZAPADA ajunge pana la aproape DOI METRI grosime in zona de creasta a Masivului Fagaras, toate traseele turistice montane din Arges fiind INCHISE din cauza riscului mare de AVALANSA, a anuntat miercuri directorul Serviciul Public Judetean Salvamont (SPJS), Ion Sanduloiu.

“In urma ninsorilor si a vantului puternic din ultimele 48 de ore, stratul de zapada la Cota 2000 — Transfagarasan masoara 178 de centimetri, pe alocuri insa, din cauza viscolului, poate fi mai mare. Pe unii versanti si pe majoritatea valcelelor, zapada este instabila si se pot forma curgeri de zapada de dimensiuni medii. Avand in vedere datele despre starea zapezii, (…) toate traseele montane din judetul Arges sunt si vor ramane INCHISE”, a precizat Sanduloiu, potrivit Agerpres.

Citeste si: RISC CRESCUT DE AVALANSA in Masivul Fagaras si Muntii Bucegi

In zona de creasta, riscul de producere a AVALANSELOR este de gradul al patrulea, mare, insa pericolul aparitiei unor avalanse exista chiar si in zonele joase, impadurite. Conform scalei europene de risc de avalansa, in cazul gradului patru de risc, stratul de zapada este putin stabilizat pe numeroase pante suficient de inclinate, declansarea fiind probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare.

Turistii care vor ajunge in zona montana din Arges sunt sfatuiti sa nu incerce sa urce pe traseele INCHISE si sa ceara informatii salvatorilor montani din zona sau la Dispeceratul National Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuarii drumetiilor, in asa fel incat sa se incheie inainte de lasarea intunericului.

Citeste si: RISC DE AVALANSA in ZONELE MONTANE cele mai cautate de turisti

“In afara echipamentului obligatoriu iarna, constand in incaltaminte si imbracaminte adecvata, coltari si piolet, trebuie sa existe in permanenta in rucsac o lanterna cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitand astfel situatii neplacute. Chiar si in cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat ca turistii sa aiba incaltari si imbracaminte de iarna si o lanterna, pentru situatiile in care sunt nevoiti sa se deplaseze pe jos. Nu se recomanda parcarea masinilor la baza pantelor mari, fara padure, incarcate cu zapada. In aceasta perioada este necesara o prudenta marita, pentru a evita situatiile nedorite”, a avertizat seful SPJS Arges.

Sursa foto: ziarulargesul.ro