ZARA ROMANIA UMFLA ENORM PRETURILE si isi UMILESTE angajatii cu SALARII MIZERE

Un roman care s-a dus la cumparaturi intr-un magazin ZARA a observat ca eticheta cu pretul produsului achizitionat se dezlipeste. Sub aceasta, era inscris pretul produsului in “tarile civilizate”, respectiv 59, 95 euro, adica putin peste 265 de lei. Pentru romani, pretul era  349.90 de lei, o diferenta de 84 de lei (vezi foto interior).

“Cam asa procedeaza marii retaileri din Romania”, a scris, suparat, clientul roman pe facebook. ZARA este companie spaniola, fondata in 1975 si apartine grupului Inditex, care mai detine marcile Massimo Dutti, Pull and Bear, Stradivarius, Bershka, etc.

Conform postului de televiziune Digi 24, ZARA obtine incasari de 4,5 milioane de euro pe fiecare magazin deschis in Romania, respectiv 21 de unitati.

ZARA isi bate joc si de proprii angajati

In productia de haine salariul mediu la nivel national este 230 de euro, cu 35% sub media nationala, si de 4-5 ori mai mic decat salariile pe care le primesc romanii pe pietele vestice pentru joburi nespecializate.

Grupul spaniol Inditex (proprietarul ZARA), cel mai mare retailer de moda din lume cu afa­ceri anuale de 16 mld. euro, lucreaza in Ro­ma­nia cu circa 100 de fabrici, furnizorii romani reprezentand 25% din totalul furnizorilor de la nivel de UE, scrie ziarul financiar.

„In fostele state comuniste a devenit evident ca salariile mici (uneori de sub 150 de euro), ritmul accelerat de imbatranire al populatiei, precum si contractele de munca ce nu ofera asigurare de sanatate sau contributii la sistemul de pensii vor conduce la o crestere a numarului de oameni care vor trai in saracie. Femeile tinere si cu studii superioare emigreaza din state precum Romania, Bulgaria sau Macedonia, astfel ca cetatenii care raman sunt cei saraci“, potrivit unui raport Clean Clothes Campaign din 2014. Raportul organizatiei mai arata ca angajatii din industria textila din mai multe state din Europa de Est, precum Romania, Bulgaria, Macedonia sau Georgia, traiesc sub limita saraciei, ei fiind platiti cu salarii care reprezinta mai putin de o cincime din necesarul lunar.

Sursa foto: facebook