ZBORUL MH-17: Ancheta internationala va prelungita pana in august 2015

Ancheta internationala privind doborarea avionului Malaysia Airlines in Ucraina va fi extinsa cu noua luni, a anuntat joi Australia, transmite DPA.

Ministrul australian de justitie, Michael Keenan, a declarat ca echipa comuna de ancheta formata din experti din Olanda, Australia, Belgia si Malaezia a stabilit sa-si continue activitatea pana la 15 august. “Desi tarile membre au cazut de acord sa extinda activitatea echipei de experti pana in august 2015, tin sa subliniez ca Australia este hotarata sa lucreze cat de mult va fi nevoie pentru a-i aduce pe cei vinovati in fata justitiei”, a spus Keenan.

CITESTE SI: ZBOR MH17: 284 de VICTIME au fost identificate

Avionul zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur cand a fost doborat in regiunea Donetk din estul Ucrainei la 17 iulie. Din cele 298 de persoane aflate la bordul avionului si care si-au pierdut viata, 196 erau din Olanda, 43 din Malaezia si 38 din Australia. Echipa internationala de experti, condusa de Olanda, a avut acces limitat la locul prabusirii, aflat intr-o zona de conflict intre armata ucraineana si separatistii prorusi. Cele doua parti s-au acuzat reciproc de doborarea avionului, un Boeing 777.

In septembrie, echipa a precizat intr-un raport preliminar ca a descoperit ca avionul s-a dezintegrat in zbor dupa ce a fost lovit ‘din afara’ de un ‘numar mare de obiecte cu puternica incarcatura de energie’, dar nu a stabilit cine sunt vinovatii. Premierul Tony Abbott si omologii sai olandez si malaezian au facut apel la presedintele rus Vladimir Putin sa se foloseasca de influenta sa asupra separatistilor pentru a le garanta anchetatorilor accesul la locul prabusirii.

CITESTE SI: VIDEO. Imagini noi de la PRABUSIREA AVIONULUI MH-17 in UCRAINA

Abbott si Putin au discutat despre tragedie in marja unei reuniuni care a avut loc luni in China si se vor afla din nou fata in fata sambata la summitul G20 de la Brisbane. Membri ai comunitatii ucrainene locale au anuntat pentru aceeasi zi un protest impotriva lui Putin din cauza actiunilor sale in Ucraina si legate de prabusirea avionului. 

Sursa foto: newscom.ua