Zborurile înspre si dinspre Italia suspendate până în 23 martie! Se închid școlile până la 22 martie

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat că toate zborurile înspre și dinspre Italia vor fi suspendate din 9 martie, ora 12.00, până în 23 martie. Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.

Update 5: Școlile și grădinițele din România se închid de miercuri, 11 martie, până pe pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a perioadei în funcție de evoluția crizei Covid-19, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Decizia a fost luată luni seară în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Premierul interimar Ludovic Orban a făcut declarații la finalul ședinței de la Guvern:

Am luat decizia suspendării cursurilor în școli în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea de prelungire

Este o măsură cu caracter preventiv

Vrem să vedem și evoluția bolii – număr de cazuri, iar grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea la școală

De asemenea, am decis întărirea controlului la frontieră pe transportul rutier și feroviar

Am mai luat decizii privind anumite mecanisme pentru a limita răspândirea – creșterea capacității de diagnosticare, creșterea numărului medicilor, anchete epidemiologice, situația stocurilor de materiale și echipamente

Îndemn la calm, la un comportament rațional și la responsabilitate individuală

Mulțumesc românilor care au ascultat sugestiile noastre și au respectat ceea ce i-am rugat – să nu vină în țară

fac un apel la ceilalți lideri politici – acest subiect nu e unul politic, vizează viața oamenilor

Nu pot fi de acord ca pe subiectul coronavirus să se facă jocuri și calcule politice

Ministrul de Interne Marcel Vela anunță toate măsurile adoptate:

A fost adoptată o decizie privind măsuri de combatere a coronavirusului:

se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport în perioada 10 martie – 31 martie, înspre și dinspre Italia

operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica românilor că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României

operatorii feroviari vor avea obligația să afișeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informați că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.

românii care se vor îmbarca din Italia spre România vor intra în carantină pe teritoriul țării noastre

se sistează programele de studii privind schimbul de experiență până la 31 martie

se suspendă stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale

unitățile de alimentație publică – magazine – sunt obligate să ia măsuri de dezinfecție frecventă și să ia măsuri ca să evite aglomerarea de persoane în special la casele de marcat. Măsura se adoptă în 48 de ore

sunt permise adunări cu sub 200 de participanți fără avizul DSP

să fie analizată munca la domiciliu pentru o parte din personal, acolo unde e posibil

la nivel național autoritățile intensifică acțiunile preventive în spații publice – gări, autogări, piețe, pentru conștientizarea populației să respecte măsurile de sănătate publică.

Update 4: Monica Anisie, ministrul Educatiei, a hotarat suspendarea desfasurarii tuturor olimpiadelor scolare judetene si regionale, precum si a competitiilor sportive, pana la o data care va fi comunicata ulterior. Pe de alta parte, Marian Banu, inspector in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, sustine suspendarea cursurilor in Capitala, pana dupa vacanta de Paste, adica pana pe 22 aprilie, ca masura de prevenire a raspandirii coronavirusului.

Un comunicat al Ministerului Educatiei remis presei, luni, informeaza ca Monica Anisie a avut o videoconferinta cu inspectorii scolari generali si inspectorii scolari generali adjuncti, in care s-au discutat masurile de prevenire si combatere a imbolnavirilor cu COVID-19 in unitatile de invatamant.

Ca o masura de prevenire a imbolnavirii, ministrul Educatiei a decis suspendarea olimpiadelor. In cadrul videoconferintei au fost discutate si procedura si criteriile de suspendare a cursurilor scolare in unitatile de invatamant in contextul confirmarii unui caz/mai multor cazuri de COVID-19.

“Inspectoratele scolare au obligatia de a monitoriza toate cazurile de elevi si profesori izolati la domiciliu si sa raporteze zilnic Ministerului Educatiei si Cercetarii evolutia situatiei”, arata sursa citata. De asemenea, ministrul Anisie a subliniat importanta dotarii scolilor cu sapun si dezinfectant, iar inspectorii trebuie sa se asigure de existenta acestora, monitorizand situatia.

In plus, ministrul Monica Anisie a subliniat ca prevederea conform careia practica in spitale este suspendata se aplica si in cazul elevilor de la scolile sanitare postliceale. “Mentionam ca suspendarea cursurilor din unitatile de invatamant este atributia EXCLUSIVA a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta”, subliniaza comunicatul venit de la minister.

Pe de alta parte, in cursul diminetii, Monica Anisie s-a pronuntat impotriva ideii de inchidere a scolilor, facand apel la calm din partea parintilor si cadrelor didactice.

Scoli inchise pana dupa Paste in Bucuresti?

Insa nu de aceeasi parere este inspectorul de la Bucuresti Marian Banu, care ar vrea sa suspende cursurile in Capitala pana dupa Paste. “O prima propunere ar fi legata de ideea ca in data de 4 aprilie incepe vacanta de primavara. Propun sa avem un segment intreg, poate de cinci saptamani, pentru ca orice revenire, macar pentru o saptamana a elevilor… Sa propunem integral acest segment in care putem actiona, zic eu, mult mai usor si mult mai bine”, a declarat Banu, la Comandamentul de urgenta convocat la sediul Primariei Capitalei.

Potrivit acestuia, in Bucuresti sunt 275.000 de elevi, 418 scoli de stat si 220 institutii de invatamant private. O scoala bucuresteana are, in medie, intre 800 – 1.400 de elevi, in timp ce la Scoala nr. 195 studiaza 2.700 de elevi. La 11 scoli copiii invata in trei schimburi. “In Bucuresti intra si ies zilnic aproximativ 600.000 – 800.000 de oameni. In Bucuresti, intre 10-15% dintre elevi fac naveta. 3.000 de elevi de liceu din cei 17.000 sunt din jurul Bucurestiului.

Problemele sunt legate si de faptul ca in zilele de vacanta transportul public este cu totul altul. Ganditi-va ca, daca suspendam si cursurile, am veni in ajutorul… sa nu uitam ca avem 10.000, poate 14.000 de cazuri de gripa A si B. Lucrurile se leaga logic, daca stam sa ne gandim”, a precizat el, citat de Agerpres.

Pe de alta parte, inspectorul scolar a propus realizarea unei evidente a tuturor copiilor care ies din tara si revin peste doua-trei zile, indiferent de destinatia declarata. “Am avut ceva probleme cu parintii. Avem si acum cazuri care vin cu copiii de la schi, din Austria, din Bulgaria, din Slovenia. Sa propunem colegilor de la Directia de Sanatate, Directia Spitalelor… daca putem face o evidenta a copiilor care parasesc tara si care vin dupa doua-trei zile, pentru ca stim foarte bine: un tren rapid de la Viena sau de la Reggio Emilia la Roma face doua ore.

Trebuie sa avem o evidenta a tuturor familiilor si copiilor care intra, din punctul meu de vedere, pentru ca e o mobilitate foarte mare si lucrurile se complica”, a spus Banu.

Update 3: Consiliul Național al Elevilor solicită ministrului Educației și Cercetării suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

”Infecția cu Coronavirus reprezintă o reală urgență națională care trebuie gestionată cu responsabilitate de către Guvernul României, pentru a preveni instaurarea pandemiei pe teritoriul țării noastre. Având în vedere faptul că elevii își petrec până la 7 ore zilnic la școală, se impuse suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirus. Această măsură preventivă trebuie asumată ținând cont de faptul că școlile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare și nici de o cultură a siguranței pentru ca acest virus să nu fie răspândit. În ultimele două săptămâni, ne-am confruntat cu cazuri de Coronavirus în unitățile de învățământ preuniversitar din România, iar dacă s-ar decide asupra suspendării cursurilor doar după confirmarea virusului, această măsură ar denota iresponsabilitate din partea decidenților din domeniul educației. Autoritățile publice locale trebuie să respecte legea privind dotarea școlilor cu materiale igienico-sanitare nu doar în situații de criză, ci permanent, în vederea protejării tuturor elevilor din România”, arată elevii într-un comunicat.

”Reprezentanții elevilor din România nu sunt specialiști în problematici ce țin de securitatea națională, însă, având în vedere răspândirea Coronavirus pe teritoriul României, solicităm ministrului Educației și Cercetării suspendarea cursurilor timp de două săptămâni ca o măsură preventivă absolut necesară în situația de față. Trebuie să recunoaștem: școlile din România, în care nu avem hârtie și săpun în grupurile sanitare, nu sunt pregătite pentru a face față acestei situații tensionate. Este necesară o gestionare eficientă a situației de către Guvernul României, care să aibă ca obiectiv protejarea cetățenilor”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Update 2:  Primarul Gabriela Firea și primarii de sector cer închiderea școlilor și grădinițelor din București pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus. Decizia aparține Comitetului Național pentru Situații de Urgență.Primarul general a spus că nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie acționat.

“Școlile sunt în administrarea primăriilor de sectoar. Discuţiile sunt pro şi contra în societate. Putem să nu închidem nicio şcoală, nicio grădiniţă şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Este şi această variantă susţinută public de foarte multe persoane. Dar putem să fim preventivi, responsabili şi înţelepţi, să închidem şcolile şi grădiniţele. Şi vă spun şi de ce, care este pericolul: domnul care a venit din Italia, de la Roma (…), nu a intrat imediat în izolare, s-a întâlnit cu nişte persoane. Când a rămas la domiciliu izolat, s-a întâlnit cu prietena, cu fiica şi cu prietenul fiicei. Prietena este şi ea bolnavă, a avut test pozitiv de ieri, este internată. Îi doresc multă sănătate, dar şi ea este la serviciu şi s-a întâlnit cu toţi colegii. Acei colegi au copii, părinţi. Vă daţi seama ce înseamnă o adevărată anchetă epidemiologică?”, a declarat Firea.
 
Edilul a mai spus că în situația în care se vor închide unitățile de învățământ, părinții trebuie să evite să iasă cu copiii în spațiile publice, la mall și la locurile de joacă. Primarul Gabriela Firea spune că situația se poate agrava în preajma Paștelui, când mulți români se întorc acasă.

Update: Activitatea celor 14 teatre aflate în administrarea Primăriei Generale se suspendă până pe 31 martie, a anunțat luni, primarul general, Gabriela Firea, pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Măsura a fost anunțată în cadrul comandamentului organizat la Primăria Capitalei.„Voi demite managerii care nu respectă strict recomandările și dispozițiile”, a spus Gabriela Firea.

Primarul general a mai anunțat că vor fi suspendate concerte şi manifestări ale mai multor instituţii din subordinea Primăriei Capitalei- Opera Comică, Centrul Municipal pentru Tineret, Centrul pentru Seniori, ARCUB, Creart, PROEDUS, Muzeul Literaturii, Muzeul Municipiului Bucureşti.
De asemenea, meciurile de handbal ale CSM se vor desfăşura fără spectatori. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a convocat luni un Comandament de urgență la Primăria Capitalei. În Bucuresti au fost confirmate până în acest moment 2 cazuri de coronavirus.

Știre inițială

Cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu. Cetățenii străini care vin din aceste țări pot intra în România doar sub măsura obligatorie a carantinei.

Ministrul interimar al Transporturilor Lucian Bode a declarat, referitor la mai multe zboruri anulate din Italia, că în cazul în care cursele sunt anulate cu mai puțin de șapte zile înainte de termen, atunci pasagerii vor primi banii înapoi.

Operatorii aerieni au obligația de a comunica operatorilor români faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin semnarea unei declarații pe propria răspundere.

Cetățenii români care intră în țară terestru au obligația să semneze declarații pe proprie răspundere sub sancțiunea legii că nu vin din zone de risc. Vor fi verificări ample în acest sens.

Sunt exceptate transporturile de marfuri de pana la 3,5 tone. Se aplică prevederile de mai sus adaptate după caz și pentru transportul maritim sau fluvial. Măsurile adoptate se aplică până pe 31 martie 2020 cu posibilitatea prelungirii perioadei.

”Referitor la închiderea şcolilor din România, acest subiect va fi discutat în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de luni. Ca să fiu mai exact, aşa cum ştiţi, este decisă o măsură: dacă un singur caz apare într-o şcoală, atunci cursurile sunt suspendate automat în toată şcoala”, a mai precizat ministrul Vela.

Sursa foto: realitatea