Zborurile militare americane de tranzit din Afganistan, transferate din Kirgizstan in Romania

Toate zborurile militare care tranzitau anterior pe la o instalatie aeriana americana din Kirgizstan au fost transferate la o noua baza in Romania, a declarat un reprezentant al Centrului de Tranzit de la Manas pentru agentia rusa, relateaza RIA Novosti in pagina electronica de vineri, potrivit Mediafax.

Comandantul instalatiei, colonelul american John Millard a declarat joi ca ultima misiune la Manas a fost finalizata inainte de termenul-limita de evacuare a centrului, si anume 11 iulie.

Centrul de Tranzit la Manas, situat pe teritoriul aeroportului civil din capitala kirgiza, a fost deschis la trei luni dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, pentru a sustine invazia Afganistanului de catre o coalitie condusa de Statele Unite.

Citeste si: Bugetul SUA pe 2014 cuprinde 80 de milioane de dolari pentru baza de la Deveselu 

De cand a fost deschis, peste cinci milioane de militari au tranzitat Centrul, care a gazduit si avioane americane de alimentare in zbor. Acestea au efectuat peste 33.000 de misiuni de sustinere a operatiunilor de lupta in Afganistan.

Noua instalatie americana de la baza Mihail Kogalniceanu, in Romania, se afla la mai putin de 400 de kilometri de cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagra, situat la Sevastopol, in Crimeea, aflata in centrul crizei ucrainene.

Publicatia Departamentului american al Apararii “Stars & Stripes” a anuntat saptamana trecuta ca peste 6.000 de militari americani au tranzitat Romania, dinspre Afganistan, de cand au fost efectuate primele zboruri, luna trecuta.

Sursa foto: economica.net