Zece persoane au fost TRIMISE IN JUDECATA in dosarul MEDICAMENTELOR DE CANCER CONTRAFACUTE

Procurorii Parchetului General au TRIMIS IN JUDECATA ZECE PERSOANE in DOSARUL MEDICAMENTELOR CONTRAFACUTE, printre care se afla ROBERTINO si MARIANA STAN, administratori ai firmelor CROSS PHARM SRL, BENEDICT PHARMA SRL si Farmacia VITAPLUS CERNICA SRL, acuzati de EVAZIUNE FISCALA si SPALARE DE BANI.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata LUMINICA COSTIN, ALEXANDRU ROBERT OPREA, STEFAN CLINCIU, CORNELIU RALUCA CLINCIU, GHEORGHE CLINCIU, PAVEL USTUROI, GHEORGHE ANGHEL, ALINA ISAC. De asemenea, firmele Cross Pharm SRL, Farmacia Vitaplus Cernica SRL si Benedict Pharma SRL au fost trimise in judecata pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 5 mai 2014, ANAF a sesizat Parchetul cu privire la faptul ca au fost identificate mai multe persoane juridice romane ca beneficiare ale unor operatiuni comerciale suspecte de a avea un caracter fictiv, operatiuni derulate in domeniul achizitiei si comercializarii de medicamente.

CITESTE SI: ROBERTINO STAN, LIDERUL RETELEI DIN DOSARUL MEDICAMENTELOR CONTRAFACUTE, ARESTAT PREVENTIV

Astfel, din verificarile efectuate de catre ANAF a rezultat ca societatile respective au declarat intrari intracomunitare si au efectuat unele dintre achizitiile de medicamente de la intern prin doua circuite comerciale care inglobeaza operatiuni fictive destinate sustragerii de la plata sumelor de bani datorate cu titlu de TVA si introducerii in circuitul comercial a unor medicamente pentru care nu exista documente legale de provenienta.

In urma anchetei, procurorii au stabilit ca sotii Robertino si Mariana Stan, in calitate de administratori ai societatilor Cross Pharm SRL, Benedict Pharma SRL si Farmacia Vitaplus Cernica SRL, au creat, cu complicitatea inculpatilor Luminita Costin, Alexandru — Robert Oprea si Stefan Florin Clinciu, doua mecanisme de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

Primul mecanism se derula prin inregistrarea in evidentele contabile de cheltuieli cu prestari servicii, efectuandu-se operatiuni de deducere a TVA in baza unor facturi emise de catre anumite societati comerciale, desi intre acestea si societatile administrate de inculpati nu au existat operatiuni reale, diminuandu-se profitul impozabil si al TVA de plata.

CITESTE SI: OPT PERSOANE AU FOST RETINUTE IN DOSARUL EVAZIUNII CU MEDICAMENTE PENTRU CANCER CONTRAFACUTE

Astfel, Luminita Costin, in calitate de contabil la cele trei firme, a oferit ajutor prin efectuarea tuturor operatiunilor care tineau de evidenta financiar-contabila, respectiv depunerea corelata a declaratiilor fiscale obligatorii, reglarea situatiei financiar-contabile a societatilor, inregistrarea operatiunilor fictive ale societatilor, transmiterea documentelor contabile si financiare catre reprezentantii societatilor si intocmirea inregistrarilor contabile fara a verifica realitatea operatiunilor, inclusiv in perioada controlului efectuat de catre reprezentantii ANAF, in care a dirijat incercarea de a denatura inregistrarile contabile ale celor trei firme, prin acordarea de sprijin de specialitate si intocmirea de diverse situatii contabile spre a fi prezentate organelor de control.

Alexandru — Robert Oprea, in calitate de administrator in fapt al unei societati comerciale, a consimtit la incheierea, in mod fictiv, de contracte de prestari servicii cu cele trei societati, in baza acestora fiind emise numeroase facturi fiscale nereale, care aveau ca obiect servicii de marketing in domeniul medicamentelor, toate fiind emise in numele societatii de o persoana inexistenta, iar activitatile nu puteau fi prestate de catre aceasta societate comerciala, avand in vedere ca aceasta nu detinea logistica necesara.

De asemenea, Stefan Florin Clinciu este acuzat ca a procurat in mod ilegal si i-a furnizat lui Robertino Stan o stampila cu amprenta SC L.F.C. SRL, precum si tipizate de facturi fiscale si chitante cu datele SC F.P. SRL in format electronic.

Cel de-al doilea mecanism infractional consta in disimularea adevaratei naturi a dispozitiei, a circulatiei si a proprietatii sumelor de bani, cunoscandu-se ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni, realizandu-se in mod empiric prin intocmirea de contracte de imprumut intre SC Cross Pharm SRL si mai multe persoane fizice, respectiv Mariana Stan, Stefan Florin Clinciu, Cornelia Raluca Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel Marian Usturoi, Gheorghe Aurelian Anghel, Alina Mariana Isac, desi societatea nu avea acest obiect de activitate, ci isi desfasura activitatea in domeniul comertului cu medicamente.

CITESTE SI: MEDICAMENTELE pentru cancer CONTRAFACUTE erau EXPORTATE cu o TREIME sub pretul pietei 

Prin incheierea acestor contracte de imprumut, ce au totalizat 16.660.065 lei, au fost incalcate dispozitiile legale privind societatile comerciale, potrivit carora persoanele fizice si juridice care constituie societati comerciale nu se pot abate de la scopul generic al acestora, respectiv efectuarea de acte de comert, astfel ca acestea nu aveau aptitudinea de a acorda imprumuturi fara dobanda, deoarece acest tip de operatiune nu poate fi calificata ca un act de comert.

Prejudiciul estimat a fi produs bugetului de stat se cifreaza la suma de 17.745.544 lei, suma cu care Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila in procesul penal.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator si poprirea asupra conturilor bancare detinute de inculpati, precum si asupra imobilelor detinute de acestia. Totodata, s-a dispus instituirea masurii sechestrului asigurator asupra sumelor de bani ridicate cu ocazia efectuarii unor perchezitii domiciliare.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucuresti.

Sursa foto: citynews