Zece UNIVERSITATI din Romania, incluse in CLASAMENTUL realizat de Uniunea Europeana

Un nou CLASAMENT al UNIVERSITATILOR la nivel global, realizat cu fonduri europene in valoare de doua milioane de euro, a fost lansat marti, a anuntat comisarul ANDROULLA VASSILIOU european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Noua CLASIFICARE “U-MULTIRANK” evalueaza performanta a peste 850 de institutii de invatamant superior din intreaga lume, intre acestea fiind si zece UNIVERSITATI din Romania.

Contrar CLASAMENTELOR traditionale internationale, evaluarile “U-MULTIRANK” se bazeaza pe cinci domenii-cheie: performanta in cercetare, calitatea procesului de invatamant (predare-invatare), orientare internationala, succes in transferul de cunostinte (parteneriate cu mediul de afaceri si start-up-uri) si implicarea regionala. Totodata, noul CLASAMENT ia in considerare si opiniile a 60.000 de studenti de la UNIVERSITATILE participante.

Citeste si: CEI MAI BUNI PROFESORI din universitati, PREMIATI de studenti

In acest fel, evaluarea se face in functie de performanta de ansamblu, evitandu-se CLASAMENTELE simpliste, care pot duce la “comparatii inselatoare intre institutiile de diferite tipuri sau care mascheaza diferente semnificative de calitate intre cursurile de la aceeasi UNIVERSITATE”.

Potrivit comisarului european, noul CLASAMENT scoate in evidenta multe institutii cu performante, printre acestea fiind peste 300 de UNIVERSITATI care nu au aparut in CLASAMENTELE mondiale pana in prezent. Din cele 850 de UNIVERSITATI cuprinse in CLASAMENT, 62 la suta sunt din Europa, 17 la suta din America de Nord, 14 la suta din Asia si 7 la suta din Oceania, America Latina si Africa.

Institutiile de invatamant superior din Romania, incluse in acest CLASAMENT, sunt: Universitatea Babes-Bolyay din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Academia Navala “Mircea cel Batran”, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Petrosani, Universitatea de Vest din Timisoara.

Citeste si: Primaria Sectorului 6 si Universitatea Politehnica din Bucuresti, PARTENERI PENTRU EDUCATIE

“Suntem mandri de educatia noastra de clasa mondiala. (…) Apreciez foarte mult acest nou CLASAMENT, pentru ca ne ofera o imagine mult mai buna a performantelor UNIVERSITATILOR si colegiilor, nu numai in cercetare, dar, de asemenea, in procesul de predare si invatare, in transferul de cunostinte, in internationalizarea si in angajament regional. Acestea sunt cele cinci dimensiuni pe le-am inclus in acest clasament. (…) UNIVERSITATILE nu sunt masurate intr-un clasament la unu la 100, dar am marcat o gama larga de domenii diferite, folosind 30 de indicatori diferiti”, a subliniat ANDROULLA VASSILIOU.

Urmatorul set de rezultate “U-MULTIRANK” va fi publicat in 2015.

Sursa foto: gandul.info