ZECI de COPII ROMANI salvati in urma unei actiuni fara precedent a EUROPOL

Peste 1.000 de arestari au fost realizate in Europa si 30 de copii romani au fost salvati dintr-o retea de trafic de persoane, intr-o operatiune fara precedent care a vizat diverse sectoare ale crimei organizate, a anuntat miercuri Oficiul European de Politie, Europol, relateaza AFP.

“Este vorba de cel mai important atac coordonat organizat vreodata in Europa impotriva crimei organizate”, a declarat, la Haga, directorul Europol, Rob Wainwright. Peste 20.000 de reprezentanti ai fortelor de ordine au participat la aceasta operatiune, pregatita de mai multe luni si numita “Operatiunea Arhimede”, desfasurand cel putin 300 de “actiuni” individuale in aeroporturi, la frontiere si in porturi.

CITESTE SI: Trei ROMANI, intre care doi copii, AU MURIT intr-un accident rutier in Spania 

Cele 28 de tari din Uniunea Europeana, precum si Norvegia, SUA, Australia, Elvetia, Serbia si Columbia au participat la actiune, coordonata de Europol. Fortele de politie au vizat noua sectoare ale crimei organizate, printre care traficul de fiinte umane, traficul de heroina si cocaina, criminalitatea cibernetica, precum si organizarea imigratiei ilegale sau contrabanda.

“Am vrut sa atacam infrastructura in ansamblul sau, nu doar cazuri izolate”, a afirmat Rob Wainwright. “Au fost vizate unele intre cele mai periculoase organizatii criminale din Europa”, a adaugat el. Aproximativ 600 de kilograme de cocaina, 200 de kilograme de heroina si 1.300 de kilograme de canabis au fost confiscate in cadrul operatiunii. De asemenea, fortele de politie au confiscat peste un milion de euro, 13 masini de lux si peste 1,5 milioane de tigarete.

Un laborator pentru fabricarea medicamentelor contrafacute a fost, de asemenea, desfiintat. Aproximativ 10.000 de imigranti ilegali au fost verificati. Operatiunea a permis, totodata, salvarea a 200 de potentiale victime ale retelelor de trafic de persoane, printre care 30 de copii romani.

CITESTE SI: MAE: 50 DE ROMANI, majoritatea copii, au fost REPATRIATI din FASIA GAZA

Provenind in principal din Europa de Est, victimele ar fi urmat sa ajunga in retele de prostitutie si de sclavie din Europa de Vest si de centru. De asemenea, copiii ar fi urmat sa fie obligati sa cerseasca. Traficul de cocaina din Columbia, realizat cu ajutorul “carausilor” sau prin colete postale, a primit o lovitura puternica in urma operatiunii.

Controale si arestari au fost realizate in patru aeroporturi si doua porturi din Columbia. Operatiunea “Arhimede” a fost coordonata de Europol dintr-un centru operational organizat in sediul de la Haga, care a functionat 24 de ore din 24 pe durata intregii operatiuni.

“Centre nevralgice” ale crimei organizate au fost identificate, potrivit sefului politiei italiene, Alessandro Pansa. “Este vorba despre Mediterana si Balcani”, a afirmat el. Tarile in care au fost realizate cele mai multe arestari sunt Spania, cu aproximativ 250 de arestari, si Bulgaria, cu aproape 200. Daca operatiunea Arhimede este incheiata, va permite urmarirea numeroaselor piste descoperite, care, la randul lor, vor duce la noi arestari, a precizat Europol.

Sursa foto: adevarul.ro