Zegrean, ATAC la parlamentari: Alesii n-au consilieri sau si-au angajat nevestele

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, explica numarul mare de sesizari primite de judecatorii constitutionali prin faptul ca Parlamentul adopta legi intr-un “ritm colosal de mare” si ca legiuitorii nu au consilieri sau si-au angajat nevestele la birourile parlamentare.

“Am fost si senator, am fost si deputat si va pot spune absolut in cunostinta de cauza: nu este nici mai rau, nici mai bun parlamentul nostru decat alte parlamente. Nicaieri nu exista scoala de parlamentari, dar ce lipseste la noi: de exemplu, in Belgia, un parlamentar avea 17 functionari care lucrau pentru el, la noi nu are niciunul sau si-au angajat nevestele si uite ce au patit. Deci, problema este acolo, cu consilierii. Nu poate sa existe un parlamentar care sa le stie pe toate. Sa nu credeti ca juristii sunt cei mai buni parlamentari, nici vorba. Nu poate un om sa le stie pe toate. De aceea s-au inventat consilierii”, a afirmat seful CCR la Radio Romania Actualitati, preluat de Agerpres.

Potrivit lui, un parlamentar ar trebui sa apeleze la cunostintele celor din domeniu si ar putea sa faca lucruri bune.

“Cand se voteaza 65 de legi intr-o jumatate de ora, la votul final, am incercat sa tin pasul cat am fost in Parlament, nu poti sa tii pasul. De aceea este grupul parlamentar, acolo se iau decizii si se spune: asta se voteaza asa, aici votam asa. Am fost si in alte parlamente si am vazut, cand se ajunge la vot, deja lucrurile sunt transate. Aici este problema”, a subliniat el.

Augustin Zegrean a sustinut ca CCR a constituit in acest an 700 de dosare in urma sesizarilor primite si a dat deja 607 decizii.

Citeste si: LEGEA privind STATUTUL POLITISTULUI: Patru articole, declarate neconstitutionale de CCR

“La noi exista un ritm colosal de mare de adoptare a legilor. Am avut ani in care s-au adoptat peste 1.000 de legi pe an, covarsitor, este mult, este obositor si pentru cei care le adopta, si pentru cei care urmeaza sa le aplice, si pentru cei carora le sunt aplicabile aceste legi. De aceea, noi avem foarte multe sesizari. Anul acesta avem deja 700 de dosare inregistrate. Am dat pana acum 607 decizii. Este urias. Este un numar urias. Toti cei din Europa carora le spun se crucesc”, a aratat Zegrean.

Seful CCR a precizat ca in acest an au fost declarate neconstitutionale 25 de legi care erau deja in vigoare.

“Este foarte mult! De asemenea, am avut 11 sesizari pe legi inainte de promulgare, din care sase au fost gasite neconstitutionale si s-au intors la Parlament pentru a fi puse de acord cu Constitutia. Am avut sase hotarari ale Parlamentului declarate neconstitutionale de grupuri parlamentare, din care patru sesizari au fost admise”, a mentionat el.

Citeste si: Curtea Constitutionala i-a raspuns lui Victor Ponta la scrisoarea privind Legea insolventei

Potrivit acestuia, CCR a dat solutii de sase ori in acest an in cazul unor conflicte intre presedinte si premier sau intre institutii statului in general.

“Sigur ca la noi ajung la Curtea Constitutionala lucruri care in alte tari nu mai ajung pentru ca acolo institutiile se comporta loial unele cu altele, oamenii inteleg si respecta regulile, respecta legile. Noi suntem inca la inceput — si vad ca inceputul asta dureaza tare mult la noi! Nu este o bucurie nici pentru noi, de exemplu, sa solutionam conflicte juridice de natura constitutionala intre presedinte si prim-ministru sau intre institutiile statului in general. Anul acesta, de exemplu, am solutionat pana acum sase astfel de conflicte. (…) Noi recomandam doar partilor implicate in conflict ce solutii ar putea sa urmeze. Nu noi il solutionam. Ce recomandam noi institutiilor statului este colaborarea loiala. Nu este un principiu inventat de noi. Principiul este vechi si in democratii, in tarile democratice functioneaza. (…) Nu ar fi mai simplu sa discute lucrurile inainte de a se ajunge la conflict? Ar fi mult mai simplu”, a spus presedintele CCR.

Sursa foto: dantomozei.ro