ZGONEA: AEP este incapabila sa faca un proiect al legii votului prin corespondenta

Autoritatea Electorala Permanenta trage de timp si este incapabila sa vina cu un proiect de lege privind votul prin corespondenta, a sustinut VALERIU ZGONEA in Comisia de cod electoral, dupa o noua amanare a dezbaterilor ca urmare a solicitarii AEP.

La propunerea grupurilor parlamentare, Autoritatea Electorala Permanenta ar trebui sa elaborezeun ”schelet” al legii votului prin corespondenta, care sa fie apoi dezbatut in Comisie.
Reprezentantii AEP au adresat Comisiei sase intrebari despre arhitectura legii, la care membrii comisiei trebuiau sa vina cu raspunsuri. Dupa o scurta dezbatere s-a decis amanarea pana luni, cand acestor intrebari ar trebui sa li se dea un raspuns.

Intrebarile lansate se refera la tipurile de procese electorale la care urmeaza sa fie aplicat votul prin corespondenta, categoriile de alegatori care vor beneficia de prevederi, perioada si modul in care se va face inregistrarea alegatorilor pe listele speciale pentru vot in diaspora, data limita pentru receptionarea scrisorilor cu intentia de vot, posibilitatea ca un votant inregistrat pentru votul prin corespondenta sa renunte la drept pentru a vota, fizic, intr-o sectie de votare, dar si posibilitatea celor care au votat deja prin corespondenta sa-si anuleze votul pentru a vota, fizic, intr-o sectie.

CITESTE SI: BASESCU: PSD si PNL nu doresc votul prin corespondenta. Dintre ele, PSD e mai cinstit

Presedinte al Camerei Deputatilor si membru al Comisiei, VALERIU ZGONEA a sustinut ca lista de solicitari a mai fost dezbatuta o data pe vremea cand Mihai Voicu era presedintele Comisiei, iar reprezentantii AEP nu fac decat sa traga de timp.

“Eu nu am inteles de ce AEP nu a putut face proiectul de lege pana pe 2 octombrie, asa cum a promis, si vin cu acest set de intrebari. A venit si cand era domnul presedinte Mihai Voicu si mi se pare lipsa de respect la adresa parlamentarismului. (…) La aceste intrebari trebuia sa le prezentanti parlamentarilor care sunt variantele”, a spus ZGONEA, aratand ca AEP are experti care ar trebui sa stie cum arata legislatia asemanatoare din alte state membre si sa ajute Parlamentul la elaborarea proiectului.

Mai mult, ZGONEA a criticat si intrebarile trimsie de AEP, dand ca exemplu cea privind “la ce tipuri de procese electorale se poate vota prin corespondenta”, explicand ca un cetatean roman cu domiciliu si permis de munca in strainatate are dreptul de a vota la alegerile locale si europarlamentare din tara in care isi are rezidenta, astfel incat este de la sine inteles ca votul prin corespondenta nu se va putea aplica si la alegerile locale din Romania.

CITESTE SI: PARLAMENTARII LIBERALI intra in GREVA JAPONEZA 

“Eu nu stiu de ce puneti aceasta intrebare, este de copii mici. (…) Trimite doua plicturi in Spania, si ala voteaza si la localele de la el, si la localele de la noi?”, i-a interpelat ZGONEA pe reprezentantii AEP.

“Mie mi se pare ca in acest moment, AEP este incapabila sa faca un proiect de lege draft, pe scheletul PNL, pe scheletul domnului Tomac, si tot trage de timp. Dar, daca nu sunt in stare sa faca, macar sa spuna in fata comisiei. (…) Trasul de timp si explicat ca ne trebuie niste intrebari la care parlamentarii sa se duca in grupuri sa raspunda nu ne scapa de responsabilitate. (…) Daca nu, ne apucam noi sa construim un proiect de lege”, a fost concluzia lui ZGONEA.

Reprezentantii AEP nu au dat o replica. Sedinta a fost suspendata, iar discutiile amanate pentru luni.

Aceasta a fost prima sedinta a Comisiei de cod electoral dupa ce PSD a preluat sefia ei si s-a angajat sa vina cu o forma finala a legii pana cel tarziu saptamana viitoare.

Sursa foto: agerpres