ZGONEA: Consiliul European – un moment cheie de reprezentare a tarii noastre la Bruxelles

Presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, considera ca reuniunea Consiliului European din aceasta saptamana constituie un moment cheie de reprezentare a tarii noastre la Bruxelles si de aparare a interesului nostru national in cadrul structurilor europene, informeaza Agerpres.

“Actualul summit va aborda o tematica cheie pentru Romania, chiar daca o parte semnificativa a clasei politice tinde sa rateze acest subiect, preocupata fiind de continuarea disputelor interne sterile. Dosarul privind refugiatii trebuie tratat cu maxima responsabilitate de catre tara noastra, iar pozitia pe care o vom adopta va trebui sa fie pe deplin coordonata cu cea a partenerilor nostri: asa cum noi semnalam nelinistile noastre fata de provocarile de la Est, si ei asteapta solidaritate de la noi cu privire la cele de la Sud. Lipsa de flexibilitate in chestiunea refugiatilor, cand Europa face apel la solidaritate, nu ar fi un pas intelept, menit a ne consolida pozitia la Bruxelles, ci unul care ne-ar plasa intr-o zona mai putin frecventabila din perspectiva marilor parteneri ai Romaniei”, a spus ZGONEA, potrivit unei declaratii de presa.

Potrivit acestuia, premierul DACIAN CIOLOS ar trebui sa foloseasca experienta sa europeana pentru o solutie in interesul influentei si imaginii romanesti in Europa.

In opinia sa, Romania poate dovedi in timp ca este a saptea tara a Europei ca importanta, “doar facand un joc al numerelor mari”, nu unul marginal.

“Miza e imaginea noastra externa si capacitatea noastra de negociere in plan international. Romania se afla intr-o situatie in care are de recuperat la capitolul imagine externa si poate castiga capital de simpatie si respect in plan european doar facand un joc inteligent. Putem sa ne impunem ca lideri regionali doar daca vom demonstra la nivelul Uniunii Europene ca am facut tranzitia de la ‘Romania problemelor’ la ‘Romania solutiilor’ si suntem cu adevarat un stat puternic in aceasta regiune, care intelege lumea multiculturala si multietnica mai bine decat alte state europene. Aceasta realitate trebuie sa se vada si la Bruxelles”, a afirmat ZGONEA.

 Sursa foto: ziuaveche