ZGONEA, despre Parteneriatului Strategic cu SUA: O prioritate majora pentru politica externa si de securitate a Romaniei

Amplificarea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezinta o prioritate majora pentru politica externa si de securitate a Romaniei, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, se arata intr-un comunicat transmis de Camera Deputatilor.

ZGONEA este  prezent marti si miercuri la Washington cu ocazia celei de-a treia editii a Parliamentary Intelligence – Security Forum,

“Romania si Statele Unite ale Americii impartasesc o istorie comuna de legaturi stranse intre popoarele noastre, un angajament pentru democratie, o relatie strategica durabila, dar si vointa de a raspunde provocarilor si amenintarilor comune. Amplificarea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezinta o prioritate majora pentru politica externa si de securitate a tarii noastre. Cooperam indeaproape in cadrul organizatiilor internationale pentru gestionarea provocarilor la adresa securitatii si stabilitatii internationale. Am primit aprecieri pentru contributia semnificativa a Romaniei la securitatea Aliantei Nord-Atlantice si pentru progresul tarii noastre in implementarea planului de actiune pentru cresterea capacitatii operationale a Aliantei”, a declarat VALERIU ZGONEA, in urma intrevederii cu congresmanul Mike Rogers, presedintele Subcomisiei pentru forte strategice din Camera Reprezentantilor.

CITESTE SI: VALERIU ZGONEA va efectua o vizita oficiala la WASHINGTON

In cadrul intalnirii au mai fost abordate aspecte privind Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA, in contextul implinirii anul acesta a 135 de ani de relatii diplomatice, colaborarea in domeniul securitatii si apararii, operationalizarea Facilitatii Antiracheta din cadrul Bazei Militare Deveselu, initiativele legislative existente la nivelul Congresului cu impact pentru Europa, precum si evolutiile curente din regiune.

In marja Forumului, VALERIU ZGONEA s-a mai intalnit cu presedintele Comisiei pentru supravegherea si reforma guvernului, Jason Chaffetz, presedintele Comisiei pentru Securitate interna — Camera Reprezentantilor, Michael McCaul, presedintele pro-tempore al Senatului american, Orrin Hatch, si co-presedintele Caucus-ului pentru Romania din Congresul SUA, Michael Turner.

VALERIU ZGONEA a discutat cu oficiali americani despre aspectele prioritare ale agendei Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA si si-a exprimat interesul pentru dezvoltarea in continuare a dialogului bilateral, mai ales dintre Grupul “Pro America” din Parlamentul Romaniei si Caucus Group “Pro Romania” din Congresul SUA.

Tot in cursul zilei de marti sunt programate intrevederi ale presedintelui Camerei Deputatilor cu senatorii Mark Kirk si John Cornyn. Senatorul federal Mark Kirk este initiator al proiectului de lege menit sa adauge patru tari din Europa de Est, printre care si Romania, pe lista tarilor participante in Programul Visa Waiver al SUA. Presedintele Camerei Deputatilor i-a multumit senatorului Mark Kirk pentru aceasta initiativa, exprimandu-si speranta ca, intr-un timp scurt, vor fi realizate progrese si cetatenii romani vor putea sa calatoreasca fara viza in Statele Unite.

VALERIU ZGONEA este insotit la cea de-a treia editie a Parliamentary Intelligence — Security Forum de o delegatie parlamentara din care fac parte deputatii Georgian Pop, presedinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, si Alexandru Nazare, membru al Comisiei pentru afaceri europene.

CITESTE SI: ZGONEA, DESPRE DEMISIA LUI OPREA: ESTE O DISCUTIE CARE DUCE CATRE ZONA EMOTIONALA

Evenimentul de la Washington isi propune dezbateri cu privire la securitatea informatica si necesitatea combaterii finantarii activitatilor teroriste ale Statului Islamic. In atentia participantilor se afla, de asemenea, amenintarile regionale actuale, provocarile complexe de securitate si cooperarea institutionalizata dintre UE si SUA in acest domeniu. La lucrarile Forumului Parlamentar sunt prezenti lideri de foruri legislative si experti din zeci de state, oficiali ai Uniunii Europene, alaturi de inalti demnitari din cadrul Administratiei SUA, membri ai Camerei Reprezentantilor, oficiali si specialisti americani.

 Sursa foto: ziuanews