ZGONEA, la Expo Milano: Romania ar putea fi cea mai importanta tara din Europa in domeniul agriculturii

Presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, considera ca Romania ar putea deveni cea mai importanta tara din Europa in domeniul agriculturii si ca, in 2015, tara noastra se poate declara un lider european in termeni de crestere economica, transmite Agerpres. 

“Romania sprijina dezvoltarea si diversificarea cooperarii economice, mai ales in ce priveste industria energiei, agricultura si sectorul bancar. Romania are un mare potential in ce priveste sursele de energie regenerabila, asa ca am putea fi cea mai importanta tara din Europa in domeniul agriculturii. (…) Anul 2014 a reprezentat un moment de stabilitate si de crestere economica pentru Romania, fapt care s-a datorat, in principal, masurilor adoptate la nivel guvernamental, coroborat cu dezbaterile parlamentare. Am facut ceea ce trebuia sa fie facut si rezultatele au inceput sa fie vizibile. Astfel, in 2015, putem afirma ca suntem un lider european in termen de crestere”, a declarat Zgonea, de Ziua Romaniei la Expo Milano 2015, sarbatorita, miercuri, odata cu celebrarea Zilei Imnului National.

El a explicat ca aceasta crestere economica s-a putut traduce atat “in investitii majore si in cresterea exporturilor”, cat si in capacitatea tarii noastre de a crea locuri de munca performante si, “ca efect, Romania urca in clasamentele mondiale privind competitivitatea economica”.

“Parlamentul Romaniei este interesat in a asigura un cadru stabil si transparent pentru adoptarea legilor cu impact asupra cresterii economice si in a urmari indeaproape strategia de dezvoltare sustenabila a UE, reinnoita cu trei capitole — mediu, societate si economie. Dar dezvoltarea necesita instrumente adecvate. (…) Sunt convins ca a gandi economia, societatea si mediul ca domeniu unitar este in beneficiul nostru si al generatiilor viitoare si constituie un obiectiv prioritar pentru tara noastra”, a mai spus Zgonea, care s-a declarat un sustinator al ideii unui sector privat mai activ.

CITESTE SI: Ziua Romaniei la Expo Milano 2015 va fi sarbatorita in data de 29 iulie, de Ziua Imnului National

In ce priveste relatiile Romaniei cu Italia, VALERIU ZGONEA a afirmat ca, in opinia sa, cele doua tari “sunt parteneri ideali si complementari” si ca relatia lor se bazeaza pe “o colaborare foarte puternica, atat la nivel politic, economic, cat si cultural”.

“Exista un mare potential in a continua sa imbunatatim lunga si bogata noastra colaborare — anul trecut am celebrat 135 de ani de relatii diplomatice bilaterale. Italia este unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai Romaniei”, a subliniat acesta.

Presedintele Camerei Deputatilor a reamintit ca pe teritoriul tarii noastre activeaza peste 40.000 de companii italiene si s-a declarat bucuros de “interesul continuu al Italiei de a investi in Romania”.

“Dat fiind ca previziunile economice indica o crestere continua a volumului schimburilor, cred ca relatiile economice bilaterale romano-italiene vor capata o noua perspectiva”, a precizat el.

Referindu-se la rolul important pe care il are comunitatea romanilor din Italia, Zgonea a afirmat: “Prezenta in Italia a celei mai mari comunitati de romani din afara granitelor, dar si excelentele relatii economice stau la baza parteneriatului strategic consolidat si nivelului excelent la care au ajuns tarile noastre in termeni de politici economice si culturale”.

Si ministrul adjunct al Politicilor Agricole, Alimentare si Padurilor din Italia, Andrea Olivero, a apreciat comunitatea romanilor drept “o forta de munca importanta” pentru tara sa.

“Prezenta Romaniei la Expo Milano este o dovada a prieteniei romano-italiene. Italia si Romania sunt parteneri strategici in UE, ceea ce justifica cresterea nivelului de schimburi economice dintre tarile noastre. Italia este al doilea partener economic al Romaniei, dupa Germania, iar romanii reprezinta cea mai mare comunitate de straini prezenti pe teritoriul Italiei”, a mentionat, la randul sau, oficialul italian.

Andrea Olivero a adaugat ca domeniul agro-business este un alt aspect important al relatiei dintre Italia si Romania, acest domeniu reprezentand, in opinia sa, si “un raspuns strategic pentru economia Romaniei, luand in considerare calitatea solului”.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS, la EXPO MILANO 2015: Sunt PLACUT IMPRESIONAT de PAVILIONUL ROMANIEI. UPDATE

“Romania are potentialul de a deveni cea mai importanta tara din UE in domeniul agro-business pentru ca este in centrul schimburilor europene si extra-europene. Acest potential face ca prezenta Romaniei la Expo Milano sa fie foarte importanta si justifica rolul pe care Romania il poate juca in dezvoltarea completa si sustenabila a culturii agricole, fiindca a hrani planeta este provocarea cu care se confrunta omenirea in prezent. A hrani planeta inseamna a asigura dreptul la hrana si la apa pentru toti oamenii, dar si faptul ca trebuie sa dam inapoi viitoarelor generatii energia vietii pe care o luam zi dupa zi de la planeta, o energie pe care nu ar trebui doar sa o consumam, fiindca vom distruge planeta”, a mai spus Olivero.

Oficialul italian considera ca Romania poate fi un model de buna practica in ceea ce priveste protejarea naturii si a resurselor sale. “Expo Milano isi propune sa gaseasca solutii pentru hranirea planetei (…) si, in acord cu tema expozitiei, Romania ofera vizitatorilor o perspectiva completa asupra resurselor si potentialului sau. Scopul este sa impartasim spiritul Romaniei: coexistenta biodiversitatii, a potentialului agro-cultural, a practicilor agrare cu ospitalitatea. Romanii traiesc in armonie cu natura, intr-o tara in care traditiile se impletesc cu modernitatea, ceea ce ofera resurse sustenabile fiindca Romania protejeaza biodiversitatea sa si incurajeaza utilizarea surselor curate de energie”, a mai spus ministrul italian.

Ziua Romaniei la Expo Milano 2015 este sarbatorita miercuri, data care coincide cu celebrarea Zilei Imnului National al tarii noastre.

Delegatia Romaniei este condusa de presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, iar pavilionul tarii noastre de la Expo Milano organizeaza, pe durata zilei, o serie de actiuni de diplomatie publica si economica menite sa genereze interesul pentru cultura si mediul investitional romanesc.

In perioada 1 mai — 31 octombrie se desfasoara expozitia universala Expo Milano 2015 cu tema generala “Hranirea Planetei, Energie pentru Viata”, pe durata celor sase luni manifestarea reunind 145 de tari si trei organizatii internationale.

Romania participa la Expo Milano cu un pavilion propriu, construit pe o suprafata de 887 mp, aflat in zona centrala a expozitiei. Pavilionul Romaniei a fost construit in jurul sloganului “In armonie cu natura/Living with nature”, pornind de la identitatea culturala si spirituala a poporului roman si de la respectul acestuia pentru natura. De asemenea, conceptul pavilionului porneste de la reinterpretarea arhitecturala a unei locuinte romanesti traditionale, integrate in fluxul contemporan prin mijloace moderne de prezentare audio-video, solutii tehnologice inovatoare.

 Sursa foto digi24