Zgonea: Romania crede in proiectul european al Republicii Moldova

Presedintele Romaniei, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca Romania crede in proiectul european al Republicii Moldova si este de parere ca aceasta a ales drumul corect. Declaratia lui Zgonea a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa comune cu presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, si cu cel al Camerei Deputatilor din Cehia, Jan Hamacek. 

Valeriu Zgonea a tinut sa sublinieze finalizarea negocierilor pentru Acordul de asociere, care il va cuprinde si pe cel de liber schimb si care urmeaza sa fie semnat in curand, precum si finalizarea procedurilor privind abrogarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni, decizie ce ar urma sa intre in vigoare peste doua saptamani.

“Este un semnal care se va regasi in cresterea bunastarii, este un pas important pentru economie, pentru bunurile si servicii pe care le vinde Republica Moldova catre UE, pentru circulatia fortei de munca. Este un mesaj ca marea familie europeana crede in proiectul dumneavoastra”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor. 

Citeste si: Zgonea explica de a stat Basescu in jilt la sedinta solemna din Parlament

Valeriu Zgonea a mai spus ca Romania a sprijinit intotdeauna parcursul european al Republicii Moldova si ca realizarile Chisinaului se datoreaza si eforturilor depuse de Bucuresti. “Acolo unde doriti ajutor din partea guvernului Romaniei, a Parlamentului, noi intotdeauna va vom acorda aceasta experienta si acest suport”, a declarat Zgonea. 

Totodata, el s-a referit si la proiectele bilaterale romano-moldave, mentionand ca Guvernul a decis acordarea a 20 de milioane de euro pentru modernizarea gradinitelor din Republica Moldova, ca in curand va fi finalizat gazoductul Iasi-Ungheni si ca vor incepe lucrari pentru interconectarea liniilor electrice. Zgonea a accentuat ca aceste proiecte vor spori si atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii straini.

Valeriu Zgonea a indemnat clasa politica de la Chisinau sa fie unita si consecventa in privinta proiectului european al Republicii Moldova. “Anul 2014 este hotarator pentru viitorul moldovenilor. Fie aleg acest drum, fie il amana. Amanandu-l, fiecare dintre noi va pierde. Toti care sunt impotriva acestui proiect european, care il critica, nu aduc si argumente. Dar cei care sustin aceste critici isi trimit copiii la scoala in Europa, se odihnesc in Europa. Europa este o zona a bunastarii si Republica Moldova apartine acestei zone”, a declarat Valeriu Zgonea, care intreprinde prima sa vizita oficiala in Republica Moldova.

De asemenea, Jan Hamacek a aratat sprijinul Cehiei pentru parcursul european al Republicii Moldova, mentionand ca este important sa existe unitate in societate in privinta acestui proiect. Totodata, el a aratat ca integrarea europeana nu inseamna ruperea relatiilor cu Rusia si statele CSI. “Republica Moldova a aratat dorinta de a se indrepta spre UE, dar desigur vrea sa-si pastreze relatii bune si cu Federatia Rusa si tarile CSI. Aceste doua lucruri nu se exclud reciproc si este foarte important ca noi sa sprijinim aspiratiile proeuropene ale Republicii Moldova”, a declarat oficialul ceh.

Igor Corman a afirmat ca tara sa a beneficiat de sprijin real din partea Romaniei si Cehiei in procesul de integrare europeana si a exprimat intentia Chisinaului de a continua colaborarea pentru preluarea experientei in acest sens.

Valeriu Zgonea mai are luni intrevederi cu premierul Iurie Leanca, dar si cu membrii Comisiei Comune pentru Integrare Europeana dintre Parlamentul Republicii Moldova si Parlamentul Romaniei si membrii Comisiei politica externa si integrare europeana din legislativul de la Chisinau.