Zi dedicata DELTEI DUNARII, la Comisia Europeana

Cabinetul comisarului european Dacian Ciolos, cu sprijinul Asociatiei „Ivan Patzaichin – Mila 23” si al Administratiei Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, organizeaza miercuri, la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene, doua evenimente dedicate DELTEI DUNARII, a anuntat institutia.

O proiectie de filme despre DELTA DUNARII puse la dispozitie de Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23” va incepe la ora 13.00, in sala Gasperi din cladirea Charlemagne a Comisiei Europene. Proiectia va fi urmata de o dezbatere despre provocarile cu care se confrunta Delta Dunarii precum si despre posibile solutii pentru pastrarea si promovarea acestui patrimoniu natural unic in Europa, odata cu dezvoltarea comunitatilor rurale din aceasta zona. La dezbatere vor participa comisarul european Dacian Ciolos, multiplul campion olimpic si mondial de canoe Ivan Patzaichin si guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Edward Bratfanof.  

La ora 17.30, la Berlaymont, Galeria Presedintilor, va fi vernisata expozitia de afise pe teme ecologice intitulata „O sansa Dunarii Albastre”. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii,  in parteneriat cu Liceul de Arta „George Georgescu” din Tulcea, cu participarea unor licee de arta din tarile riverane Dunarii, organizeaza acest concurs de afise de 15 ani, oferind tinerilor artisti posibilitatea de a deveni promotori ai conservarii Dunarii si DELTEI DUNARII. De asemenea, asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23” participa la expozitie cu o serie fotografii din DELTA DUNARII, ale apreciatului fotograf Dragos Lumpan si cu un montaj audio-vizual despre DELTA DUNARII, flora, fauna si sunetele ei. Expozitia va fi deschisa vizitatorilor pâna la data de 28 aprilie. 

„O dezvoltare reala, durabila, trebuie sa se bazeze pe o abordare holistica a nevoilor comunitatilor din DELTA DUNARII, pe punerea in valoare a resurselor locale, a naturii, a traditiilor gastronomice, a patrimoniului cultural, a oamenilor locului. Initiative de promovare a antreprenorialului social,  precum cele ale lui Ivan Patzaichin, reusesc sa arate ca turismul lent si ecoturismul au un viitor in România si reprezinta o alternativa viabila pentru mentinerea unor comunitati rurale vii, dar si pentru promovarea in plan national si international a României, prin ceea ce are ea mai bun si mai curat. Este un exemplu despre ceea ce poate fi facut pentru Delta si pentru oamenii ei”, a declarat Dacian Ciolos.

Citete si: Delta Dunarii, promovata de arhitecti, designeri si artisti din intreaga lume

„Dezvoltarea economica a Deltei, un trai mai bun pentru oamenii ei si conservarea acestui patrimoniu natural unic in Europa nu sunt in conflict. La mine, la Mila 23, am invatat de la consatenii mei ca bunul simt de acasa ii ajuta pe oameni sa traiasca de sute de ani in Delta, dupa legile ei, dupa legile naturii. Ca sa oferim acestora si copiilor lor o sansa pentru a ramâne in Delta e nevoie de investitii adaptate nevoilor lor. Prin diversificarea activitatilor – pescuitul, vizitarea naturii, gastronomia, obiceiurile locale, un pic de ajutor de la cei care stiu ce inseamna turismul modern – se poate face un turism de calitate, benefic pentru localnici si pentru Delta. Visul meu este ca DUNARII sa devina cea mai mare destinatie de ecoturism a Europei”, a declarat Ivan Patzaichin.

„Nicaieri in Europa nu poate fi intâlnit un ţinut cu atât de variate şi numeroase forme ale vieţii. Nu exista turist, iubitor al naturii, care sa nu gaseasca in DELTA DUNARII cea mai inedita si mai valoroasa oferta pentru pasiunea sa. Delta si oamenii ei nu pot fi separate. De aceea, menirea noastra este ca, impreuna cu comunitatile locale, sa protejam diversitatea biologica a acestui ecosistem si, in acelasi timp, sa incurajam dezvoltarea unor activitati economice care sa fie corelate cu capacitatea de suport a Deltei”,  a declarat Edward Bratfanof, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.  

Sursa foto: infoturism.ro