Ziaristul Ion Axon a murit. Colegii de la Radio Romania ii aduc un ultim omagiu

A incetat din viata ziaristul Ion Axon. Anuntul a fost facut de jurnalista Vasilica Ene de la Radio Romania, cea care i-a fost colega la Radio Antena Satelor.

Intr-un articol publicat pe site-ul libersaspun.3netmedia.ro, Vasilica Ene vorbeste despre cel care a fost Ion Axon amintind ca “singura lui lume era cea a cartilor” si subliniaza cu parere de rau ca nu l-a vazut “de… la revedere”, desi stia “ca nu-i este bine acolo unde era”.

Redam mai jos mesajul de adio postat de colega ziaristului Ion Axon de la Radio Romania:

“A murit ION! Asa ii ziceam eu, mai tot timpul… ION. Pentru cei care vor sa stie cine este acest ION… adaug, aici si acum, Axon, ION AXON. Se spune, stiti, nu-i asa… „despre morti numai de bine”… Si nu stiu daca este bine ca se aplica o asemenea axioma, tuturor! Stiu doar atat, despre ION AXON nu se poate vorbi decat de bine! Nu l-am vazut niciodata nervos, nu intr-atat incat sa te faca sa crezi ca ceva l-a suparat atat de tare incat sa reactioneze impotriva cuiva. Poate, tocmai de aceea am crezut mereu ca ION AXON este prea moale pentru vremurile pe care le traiam, inainte de 1989, dar si dupa! Nu revendica nimic, nici chiar locul lui in ierarhia valorilor adevarate, era doar critic de arta, se pricepea ca nimeni altul sa pretuiasca creatiile artistice! Ma nemultumea faptul ca, in opinia mea, se multumea cu putin in ceea ce facea ca jurnalist sau era numit sa faca. Zambea cand ii reprosam alegerile sale si se ascundea in tacerea pe care si-o insusise, de mult timp, ca o trecere spre lumea cealalta. Nu dadea doi bani pe viata asta in care noi ne achizitionam realitatile obisnuite de fiecare zi, singura lui lume era cea a cartilor; a citit cat pentru trei generatii, avea o biblioteca impresionanta pe care i-au risipit-o cei in mainile carora s-a dat singur, asa cum numai oamenii superiori noua o fac, fara regrete!

Lucra cu mine la radio, la Radio Antena Satelor… aducea nume impresionante din cultura romana in interventiile sale radiofonice, pana intr-o zi cand n-a mai facut asta si s-a dus sa se odihneasca intr-un loc necunoscut mie; iesise la pensie! Nu l-am vazut de… la revedere! Stiam ca nu-i este bine acolo unde era, dar oamenii maturi fac propriile alegeri in mijlocul carora a ales sa taca in continuare! Acum, pentru todeauna! Dumnezeu sa te ierte, IOANE, desi nu stiu pentru ce si de ce!”.