ZILE LIBERE 2014 – 2015. VEZI CE ZILE LIBERE AU ROMANII IN 2014 SI 2015

ZILE LIBERE 2014. Romanii vor avea un weekend prelungit de RUSALII, sarbatoare care se marcheaza in zilele de 8 si 9 iunie. Cei mai multi dintre romani vor pleca la munte sau la mare in minivacanta de RUSALII, mai ales ca ANM a anuntat vreme frumoasa, cu temperaturi ce pot depasi 28 de grade. Va prezentam mai jos calendarul zilelor libere din 2014, dar si o scurta radiografie a zilelor libere din 2015.

RUSALII 2014: Anul acesta, Rusaliile cad, conform Calendarului Ortodox, pe 8 si 9 iunie. Cele doua zile sunt libere, conform legii, dar, deoarece prima zi de Rusalii este duminica, practic vorbim de o singura zi libera pentru majoritatea angajatilor, anul acest pe 9 iunie 2014.

Sarbatoarea Rusaliilor este cunoscuta ca o sarbatoare crestina, care se sarbatoreste la 50 de zile dupa Pasti si care se mai numeste si sarbatoarea Cincizecimii. In aceasta zi intreaga comunitate crestina din lume sarbatoreste pogorarea Duhului Sfant si nasterea bisericii.

Citeste si: Mijloacele RATB vor circula in a doua zi de RUSALII dupa un program special

Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorarii Duhului Sfant, mai este numita si Duminica Cincizecimii, pentru ca acest eveniment a avut loc la cincizeci de zile de la Invierea lui Hristos. De Rusalii, dupa terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credinciosii in camp pentru a sfinti apa folosita la stropitul semanaturilor, iar oamenii impodobesc mormintele cu flori si frunze verzi.

La zece zile dupa Inaltarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Invierea Sa, praznuim Rusaliile – Pogorarea Sfantului Duh, cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime. Ca vechime, Rusaliile coboara pana in veacul apostolic. In primele secole crestine, praznicul Cincizecimii era o dubla sarbatoare: a Pogorarii Duhului Sfant si a Inaltarii lui Hristos. In jurul anului 400, cele 2 sarbatori s-au despartit una de cealalta.

Daca prin lucrarea Duhului Sfant, Dumnezeu Fiul S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat, tot prin Duhul Sfant ni se impartaseste viata dumnezeiasca si omeneasca a lui Hristos. Pogorarea Sfantului Duh este actul de trecere a lucrarii mantuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa in oameni. Astfel, Biserica se constituie prin aceasta extindere a vietii lui Hristos in noi.

Citeste si: TRENURI SUPLIMENTARE de Rusalii

ZILE LIBERE 2014. In 2014, potrivit Codului Muncii, romanii au liber in ziua de 15 august cand ortodosii si catolicii celebreaza Adormirea Maicii Domnului, un prilej bun de minivacanta caci 15 august pica intr-o vineri. 

Prilej de odihna au romanii si de Sfantul Andrei si de Ziua Romaniei. In 2014, ziua Sfantului Apostol Andrei pica duminica, iar 1 decembrie 2014 cade intr-o luni. 

In 2014, Craciunul va fi sarbatorit intr-o joi, iar potrivit Codului Muncii si 26 decembrie este zi de sarbatoare legala si nelucratoare. 

ZILE LIBERE 2014. De asemenea, angajatorii sunt obligati sa acorde doua ZILE LIBERE IN 2014 pentru fiecare dintre celelalte sarbatori religioase anuale, declarate ca atare de cultele legale, altele decat crestine, precizeaza Codul Muncii.

Amenzile pentru neacordarea de zile libere legale sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de RON.

ZILE LIBERE 2015

In 2015, romanii vor avea si mai multe zile libere. Pe langa zilele considerate sarbatori legale, romanii cu copii vor beneficia si de o ZI LIBERA pentru ingrijirea sanatatii copilului. Aceasta zi nu va fi platita.

Cererea parintelui sau a reprezentantului legal al copilului va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic si va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere ca in ultimul an celalalt parinte sau reprezentat legal nu a solicitat ziua libera si nici nu va solicita.

Ziua libera se va acorda pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 0 si 18 ani, ulterior acesta urmand sa prezinte acte doveditoare din partea medicului de familie a copilului, din care rezulta controlul medical efectuat.

Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acorda tot o zi lucratoare libera pe an. Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai multi copii se acorda doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.