Zile libere pe banda rulanta! Bugetarii ar putea avea o noua zi libera: A treia zi de Paste

Bugetarii ar putea avea inca o zi libera. A treia zi de Paste ar putea fi declarata sarbatoare legala, alesii urmeaza sa se pronunte astazi vizavi de aceasta propunere.

Introducerea ca sarbatoare legala a celei de-a treia zi de Paste ar duce la o noua modificare a Codului Muncii. Propunerea care s-a aflat si pe ordinea de zi a Comisiei de Munca din Senat, prima camera sesizata, a primit raport de respingere. Ramane de vazut ce vor decide astazi senatorii.

Propunerea a fost facuta de mai multi senatori si deputati PSD, care sustin ca este necesara stabilirea ca sarbatoare legala si a celei de-a treia zi de Paste, in plus fata de prima si a doua zi, prevazute ca libere de Codul Muncii. Cu toate acestea, parlamentarii modifica legislatia Muncii astfel incat elimina dispozitia conform careia prima zi de Paste este zi de sarbatoare legala si introduc, in schimb, prevederea conform careia a treia zi de Paste este libera.

Situatia a fost semnalata si de Guvern, care a remarcat ca o astfel de prevedere ar genera confuzie, intrucat se poate induce ideea importantei deosebite acordate celor de-a doua si de-a treia zi de Paste in detrimental primei zile de sarbatoare. “Or, conform traditiei crestine, ziua Invierii Domnului este duminica – prima zi a sarbatorii pascale”, subliniaza Executivul.

Practic, daca proiectul ar intra in vigoare, salariatii ar urma sa aiba liber, legal vorbind, doar in a doua si a treia zi de Paste, nu si in prima zi. Documentul a primit aviz negativ si din partea Guvernului si a Comisiei pentru drepturile omului.

Codul muncii prevede, in prezent, 12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati:

1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti – in 2013, aceste zile sunt in 5 si 6 mai;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii – in 2013, aceste zile sunt in 23 si 24 iunie;
Adormirea Maicii Domnului;
Sfantul Andrei – 30 noiembrie;
1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei;
prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie.

Foto: Realitatea TV