ZIMBRII din rezervatia HATEG in pericol! Alte doua exemplare au MURIT din cauza bolii LIMBII ALBASTRE

Alti doi zimbri au murit in Rezervatia Hateg-Slivut din judetul Hunedoara, inchisa publicului in urma cu doua saptamani, dupa ce au decedat primele trei exemplare si a fost descoperit un focar al bolii limbii albastre.

Purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Hunedoara, Horea Golea, a declarat, joi, ca in urma cu o zi au murit doua femele zimbru, in varsta de 2 si 15 ani.

CITESTE SI: S-a NASCUT primul pui de ZIMBRU care va trai in SALBATICIE in ROMANIA dupa 200 de ani!

“Cele doua femele au decedat in rezervatie in prezenta medicilor veterinari, care au luat probe pentru analize. Din pacate, pana acum avem cinci zimbri morti, iar la primii doi analizele au confirmat deja existenta bolii limbii albastre. Pana la primul deces, cand am banuit existenta bolii, toti zimbrii au fost expusi deoarece boala se transmite prin muscatura de tantar, iar deratizarile si masurile conform indicatiilor medicilor au fost facute dupa. Medicii veterinari spun ca animalele pot trece prin boala, la fel cum oamenii se insanatosesc dupa o gripa puternica”, a declarat Golea.

Potrivit acestuia, starea celor opt zimbri ramasi in rezervatie este supravegheata in continuare atat de medicii veterinari cu care Directia Silvica Hunedoara are contract, cat si de reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).

CITESTE SI: Peste 200 animale au MURIT din cauza BOLII LIMBII ALBASTRE

Reprezentantii DSVSA Hunedoara au anuntat, marti, ca in judet a fost declarata “zona de restrictie”, dupa ce au fost confirmate doua focare de boala limbii albastre, in rezervatia de zimbri Hateg-Slivut si intr-o gospodarie din Petrosani.

Purtatorul de cuvant al Directiei Sivice Hunedoara declara ca in decurs de mai putin de o luna trei din cei 13 zimbri din rezervatia Hateg-Slivut au murit, iar medicii veterinari au luat probe si le-au trimis la Bucuresti pentru analize. Zimbrii care au murit aveau 5 si 10 ani, iar al treilea era un pui de un an si cateva luni.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor informa, in urma cu o saptamana, ca 21 animale au murit in Romania din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectand in prezent 935 de animale din 158 de comune.

Primul caz de boala limbii albastre in Romania a fost diagnosticat in 22 august, in judetul Buzau.

Sursa foto: realitatea.net