ZIUA ENERGIEI ROMANESTI 2015: Uniunea Energetica – Provocari si oportunitati in Europa Centrala si de Sud-Est

Peste 130 de promotori ai politicii energetice au participat, la Bruxelles, la evenimentul “Romanian Energy Day” cu titlul “Uniunea Energetica: Provocari si oportunitati in Europa Centrala si de Sud-Est”. Intalnirea la nivel inalt, la care au participat delegati din 14 tari, s-a desfasurat la sediul Parlamentului European din Bruxelles, fiind organizata de Centrul Roman al Energiei (CRE) cu sprijinul Reprezentantei permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana (UE) si a Parlamentului European (PE)

Evenimentul a beneficiat si de sprijinul deputatilor europeni RAMONA MANESCU, TEODOR STOLOJAN, VICTOR NEGRESCU, MARIAN JEAN MARINESCU, SORIN MOISA, ANA CLAUDIA TAPARDEL ALGIRDAS SAUDARGAS si JERZY BUZEK.

Printre cei peste 130 de participanti s-au numarat si factori de decizie din institutiile europene – Comisia Europeana (CE) si Parlamentul European (PE) -, reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului Romaniei, membri executivi ai Centrului Roman al Energiei, diplomati si reprezentanti ai unor asociatii si societati energetice active la nivel national si european. La eveniment au fost prezenti delegati din Austria, Bulgaria, Grecia, lituania, Olanda, Polonia, Romania, Republica Moldova, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Ungaria si SUA.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Romania are sansa de a promova proiectele in termen de scheme de finantare ale UE 

Pe agenda zilei s-au aflat rolul Uniunii Energetice, cerintele pentru asigurarea dezvoltarii infrastructurii de electricitate si de gaz si a integrarii pietei europene, in special din perspectiva pietei de energie din centrul si sud-estul Europei si a Romaniei in particular. Evenimentul a urmarit facilitarea  dialogului dintre factorii de decizie din institutiile europene si mediul energetic cu privire la prioritatile actuale ale tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est.

 

Intalnirea a fost structurata in doua sesiuni avand ca tema facilitarea investitiilor si a securitatii in infrastructura energetica si in piata energetica unica a Uniunii Europene, respectiv dezvoltarea coridoarelor de petrol si gaze si provocarile si oportunitatile specifice realizarii infrastructurii necesare interconectarii pietelor europene.

“Energia este confort, securitate, viata. Controlul si utilizarea energiei ne ajuta sa ne mentinem avantajul competitiv. Trebuie sa facem acest lucru in mod responsabil. Trebuie sa avem grija de securitatea furnizarii si de utilizarea energiei si din acest motiv trebuie sa construim o piata unica europeana, trebuie sa ne crestem eficienta energetica, sa reducem emisiile si trebuie sa adoptam tehnologii de ultima generatie si regenerabiile, in contextul mai larg al conceptului Uniunii Energetice”, a declarat Corneliu Bodea, presedintele Centrului Roman  al Energiei.

Sursa foto: economica.net