ZIUA JUSTITIEI este sarbatorita DUMINICA! MESAJUL ministrului TUDOREL TOADER

Instituita in anul 1994, prin Hotararea nr. 364 a Guvernului Romaniei, Ziua Justitiei se sarbatoreste, potrivit articolului 2 al acestei Hotarari, in prima duminica a lunii iulie, respectiv la 2 iulie anul acesta, informeaza Agerpres.

UPDATE: Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a postat, duminica, pe pagina sa de Facebook, un mesaj de Ziua Justitiei.

„Vivat Justitia ! Ziua Justitiei este in prima duminica din luna iulie, astfel cum a fost declarata prin H.G. nr. 364/1994. Justitia este si trebuie sa ramana un serviciu de interes public, un serviciu in slujba cetateanului, un pilon al statului de drept.

Modul de infaptuire a justitiei influenteaza dezvoltarea personalitatii umane, realizarea drepturilor si libertatilor fundamentale. Felicit marea familie juridica, pe fiecare participant la activitatea de infaptuire a justitiei, care isi desfasoara activitatea cu pasiune, competenta, in limite legale si cu respectarea exigentelor constitutionale”, se arata in mesajul ministrului Toader.

STIRE INITIALA

Ziua Justitiei are menirea de a marca rolul si importanta puterii judecatoresti, ale partenerilor justitiei, ale tuturor oamenilor legii in incercarea de consolidare a statului de drept. Ea constituie, totodata, si un bun prilej pentru consolidarea relatiilor institutionale.

In anul 2016, Ziua Justitiei a fost marcata la 3 iulie. Cu acest prilej, judecatori, procurori, executori judecatoresti, notari, avocati, consilieri juridici au participat, la 30 iunie 2016, la dezbaterea cu titlul “Rolul publicisticii juridice in consolidarea institutiilor statului de drept”, marcand, totodata, si implinirea a 145 de ani de la infiintarea revistei “Dreptul”.

“Este o reuniune a marii familii a dreptului romanesc, o familie prestigioasa, dinamica, o familie care a avut parte de provocarile ei, dar care a gasit mereu raspuns. Daca oamenii si metodele lor sunt imperfecte, dreptul este fara pata. Multe ni se pot reprosa ca juristi, insa un stat de drept functional presupune sa fim impecabili in rationamentul juridic, mai ales in simtirea noastra juridica”, a afirmat, la dezbatere, Ioan Chelaru, presedinte al Uniunii Juristilor din Romania.

In anul 2015, Ziua Justitiei a fost sarbatorita la 5 iulie. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a pledat atunci pentru unificarea practicii judiciare, afirmand ca aceasta inseamna predictibilitate, fiind esentiala mediului de afaceri si investitorilor straini. “Romania are doua rapoarte de tara consecutive care remarca progresul. Si pentru ca discutam de raportul de tara, as vrea sa privim cu atentie o remarca din ultimul document referitoare la practica neunitara. Independenta magistratului, pentru fiecare caz in parte, nu e un motiv pentru a nu tine cont de solutiile date in spete similare. Unificarea practicii inseamna in primul rand predictibilitate pentru cetateni, iar aceasta predictibilitate este esentiala, mai ales daca discutam de mediul de afaceri, de investitori straini”, a afirmat Robert Cazanciuc, la Palatul de Justitie, unde a fost marcata Ziua Justitiei.

El a subliniat ca Romania are nevoie sa se dezvolte economic, pentru ca “doar prin crestere economica se vor putea mobiliza mai multe resurse pentru sprijinirea sistemelor publice de sanatate, invatamant, aparare, justitie”.

La 27 iunie 2014, Uniunea Juristilor din Romania a organizat, cu ocazia aniversarii Zilei Justitiei, simpozionul “Prioritati actuale ale profesiilor juridice in infaptuirea justitiei”. Evenimentul a avut loc la Academia Romana, iar ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca tara noastra are parte de “vremuri interesante”, insa tocmai de aceea adreseaza actorilor sociali si clasei politice rugamintea de a manifesta retinere si de a apara independenta justitiei.

Acesta a mai adaugat ca anul care s-a scurs de la ultima celebrare a Zilei Justitiei nu a fost deloc un an usor, iar intrarea in vigoare a noilor coduri penale a reprezentat o provocare in sistemul de Justitie. Ministrul a multumit tuturor magistratilor, grefierilor si intregului personal pentru eforturile depuse ca intrarea in vigoare a acestor coduri sa se faca fara probleme si si-a exprimat regretul ca nu a reusit sa convinga in ultima vreme suficient de multi parlamentari sa voteze proiecte propuse de Ministerul Justitiei si de sistemul judiciar.

In anul 2013, Uniunea Juristilor din Romania a marcat Ziua Justitiei, prin organizarea simpozionului cu tema “Rolul autoritatii judecatoresti in sistemul puterilor statului”, la care care au luat parte magistrati si reprezentanti ai profesiilor juridice liberale – avocati, notari publici, consilieri juridici, executori judecatoresti-, personalitati ale vietii publice si juridice.

Lucrarile simpozionului au fost deschise de Ioan Chelaru, presedintele Uniunii Juristilor, si de Robert-Marius Cazanciuc, ministrul justitiei, in prezenta premierului Victor Ponta. La manifestare, au mai fost prezenti Oana Schmidt-Haineala, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Doina Stanciu, presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Tiberiu-Mihail Nitu, procuror general al Romaniei.

Sursa foto: realitatea