ZIUA LIMBII ROMANE. Care este cel mai LUNG cuvant din LIMBA ROMANA?

ZIUA LIMBII ROMANE. Limba romana are cateva cuvinte lungi de peste 30 de litere pe care nu le folosim in vorbirea uzuala. Acestea vin din lumea medicala si ni se incurca limba-n gura incercand sa le pronuntam.

44 de litere. Atat are cel mai lung cuvant din Limba Romana. Si nu, nu e o gluma. El chiar exista si denumeste o boala pentru care nu s-a gasit leac.

Cuvantul este PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA.

„Varianta scurta” a celui mai lung cuvant din Limba Romana este silicoza si desemneaza o boala cauzata de inhalarea indelungata a pulberilor de silice, pulberi ce se acumuleaza in plamani, potrivit unui dictionar medical online. Silicoza este o afectiune care o pot face persoanele care lucreaza in minele de carbune.

Ea se dezvolta lent dupa mai multi ani de expunere Ia pulberi si se manifesta printr-o tuse, o expectoratie anormal de abundenta, o tendinta la infectii bronsice, jena respiratorie la efort si apoi o fibroza pulmonara (dezvoltarea de tesut fibros in plamani). Nu exista un tratament curativ al acestei boli.

TOP 5 cele mai lungi cuvinte din Romana:

1. PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere)

2. DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere)

3. ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere)

4. GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere)

5. DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere).

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 pentru, doua impotriva si cinci abtineri, un proiect de lege, prin care se instituie ziua de 31 august ca ”Ziua limbii romane”. Legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu la 13 martie 2013 si publicata in Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Propunerea legislativa a fost initiata in 2011, cand 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege, in care solicitau proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Romane. Acesta a fost aprobat de Senat in sedinta din 6 decembrie 2011, Camera Deputatilor fiind Camera decizionala. In proiect se arata ca Ziua Limbii Romane urmeaza sa fie sarbatorita de autoritatile publice din Romania si de catre reprezentantele diplomatice din strainatate, inclusiv de Institutele Culturale ale Romaniei sau alte institutii romanesti din strainatate, ”prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative si artistice cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei limbii romane”. De asemenea, proiectul de lege prevede ca in ziua de 31 august sa fie arborat Drapelul Romaniei, iar Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune sa reflecte, in cadrul programelor lor, manifestarile dedicate acestei zile.

Ziua Limbii Romane se sarbatoreste in Republica Moldova incepand cu 31 august 1989, dupa ce, pe fundalul ”perestroikai” din fosta URSS si in urma Marii Adunari Nationale de la 27 august 1989, fostul Soviet Suprem a decretat limba romana ca limba de stat si trecerea la grafia latina. In timpul perioadei sovietice, populatiei i se impusese sa vorbeasca in ”limba moldoveneasca” si sa utilizeze grafia chirilica. Rolul limbii romane in calitate de limba de stat a Republicii Moldova a fost consfintit si in Declaratia de independenta adoptata la 27 august 1991. Ulterior insa, in Constitutia din 1994 s-a statuat drept limba de stat ”limba moldoveneasca”.

In 2011, mai multe asociatii si organizatii romanesti din Serbia, Bulgaria, Ungaria si Ucraina au stabilit ziua de 31 august ca Zi a Limbii Romane, urmand ca, incepand cu anul 2012, aceasta sa fie sarbatoare nationala. De asemenea, au cerut autoritatilor romane decretarea Zilei Limbii Romane pentru romanii de pretutindeni.

Sursa: rtv