ZIUA LIMBII ROMANE, sarbatorita de ROMANII DIN VALEA TIMOCULUI, Serbia

Asociatia pentru cultura vlahilor/romanilor “Ariadnae Filum” a organizat duminica in sala de lectura a Bibliotecii orasului Bor un program artistic la care si-au dat concursul mai multi elevi si studenti care STUDIAZA LIMBA ROMANA IN ROMANIA SI SERBIA, relateaza Agerpres.

Presedintele organizatiei culturale mentionate, Zavisa Jurj, a declarat pentru Agerpres ca manifestarea, prilejuita de sarbatoarea ZILEI LIMBII ROMANE, s-a bucurat de prezenta a peste 100 de romani veniti din majoritatea localitatilor cu populatie romaneasca din Timoc. “S-au rostit POEZII IN LIMBA ROMANA si artistii amatori ai asociatiei au cantat CANTECE BATRANESTI ROMANESTI, specifice zonelor etnografice din Serbia de nord-est”, a afirmat Jurj.

El a apreciat ca este important pentru MINORITATEA ROMANEASCA sa-si mentina cultul pentru limba materna, sa-si respecte si sa-si cinsteasca VALORILE CULTURALE ROMANESTI. “Situatia minoritarilor romani din acest spatiu al Republicii Serbia este dramatica. Cu mare greutate in scoli s-au introdus facultativ CURSURI DE LIMBA ROMANA. Din pacate, autoritatile nu sprijina miscarea noastra de consolidare a identitatii nationale a romanilor, scopul lor fiind acela de a mentine confuzie pentru a ne indeparta tot mai mult de filonul latin al limbii romane”, a spus Jurj.

CITESTE SI: IOHANNIS, MESAJ PENTRU TOTI ROMANII DIN SERBIA: FITI UNITI!

Tocmai de aceea, a sustinut Jurj, Asociatia pentru cultura romanilor/vlahilor “Ariadnae Filum” si-a propus sa actioneze pentru revitalizarea actului cultural si sa organizeze permanent activitati culturale care sa aiba in centru atentiei LIMBA ROMANA SI OBICEIURILE MOSTENITE din strabuni.

Potrivit sursei citate, identitatea romanilor/vlahilor din Timoc, Morava si sudul Dunarii este tot mai mult in pericol din cauza unor ACTIUNI OSTILE ale unor cercuri antiromanesti, motiv pentru care liderii romanilor din aceste spatii culturale au luat initiativa promovarii unor manifestari cu ecou in randul celor peste 300.000 de romani din cele 154 de localitati cu populatie majoritar romaneasca.

“Ziua Limbii Romane reprezinta pentru noi una dintre cele mai profunde si plina de semnificatii sarbatori ale minoritatii nationale romanesti”, a adaugat Jurj.

Sursa foto: Romania Libera