Ziua Marinei, omagiata la Constanta cu cel mai grandios show naval din Romania

ziua-marinei

Ziua Marinei este marcata, joi, printr-o serie de manifestari ce vor fi organizate in mai multe orase din tara, insa cel mai spectaculos show se va desfasura la Constanta, cu o desfasurare grandioasa a Fortelor Navale Romane.

Marina militara va face spectacol in fata a mii de turisti aflati pe litoral, cele mai puternice vase de lupta ale fortelor navale urmand a defila prin fata falezei din Constanta. Vor avea loc si demonstratii aviatice, dar si defilari grandioase ale militarilor.

Turistii au inceput sa vina pe litoral inca de miercuri dimineata, incurajati mai ales de hotararea data ieri de Guvern, potrivit careia bugetarii vor fi liberi si vineri, 16 august.

in larg, publicul va putea admira navele-vedeta ale marinei militare romanesti: fregatele Regina Maria, Regele Ferdinand si Marasesti. Acestora li se vor alatura nave purtatoare de rachete si de torpile, nave ale Garzii de Coasta, salupe de patrulare ale Politiei de Frontiera, bricul Mircea, precum si alte vase ale armatei sau ale politiei de frontiera.

Spectacolul de pe apa va fi completat de unul pe cer: aparatele MiG 21 Lancer si elicopterele de lupta PUMA, varianta navala.

Fortele navale din Romania sarbatoresc pentru a 111-a oara Ziua Marinei Romane pe 15 august, odata cu praznicul Adormirii Maicii Domnului. Defilarea marinarilor va incepe la ora 10 dimineata si va tine doua ore. Dupa aceea, faleza din Constanta se va transforma in arena pentru jocuri marinaresti, la care se vor putea inscrie si civilii dornici sa-si masoare puterile cu lupii marilor.

La ceremoniile de Ziua Marinei sunt asteptati circa 20.000 de oameni si ar putea fi prezent si Traian Basescu.

Militarii si cei de la contrainformatii vor face figuratie in civil de Ziua Marinei

Ziua Marinei va strange mii de turisti pe platforma din zona Cazinou, acolo unde se va desfasura parada militara de Ziua Marinei. Se anunta si prezenta presedintelui Traian Basescu, insa tinand cont ca in anii trecuti a fost huiduit si fluierat de multime la scena deschisa, ramane de vazut daca pana la urma va participa la eveniment.

Ca in fiecare an, printre cei cativa mii de participanti la festivitate, se vor numara si cateva sute de militari si angajati de la Contrainformatii. Anul trecut au fost aduse cadre militare chiar si din concediu, deghizate in civil si postate in primele randuri pentru a preintampina orice eveniment neasteptat .

Militarii in civil primesc, de regula, dispozitii sa vina imbracati decent, cu pantalon lung sau pana la genunchi. Multi dintre ei vor veni insotiti de sotii, copii sau parinti. Atat militarii, cat si cei de la Contrainformatii, nu vor iesi in evidenta mai mult decat simpli turisti.

Foto: Mondo News