Ziua Mondiala a Somnului: 12 curiozitati despre somn

Ziua Mondiala a Somnului a devenit un eveniment international incepand din 2008. In fiecare an se sarbatoreste in preajma echinoctiului de primavara, iar anul acesta are loc pe 18 martie, desfasurandu-se sub sloganul „Un somn bun este un vis realizabil” („Good Sleep is a Reachable Dream”).

Este o initiativa a Asociatiei Mondiale a Medicinii Somnului, care are scopul de a atrage atentia asupra impactului pe care tulburarile de somn il au atat asupra individului, cat și asupra societatii.

Chiar daca oamenii de stiinta nu au reusit sa inteleaga pe deplin acest fenomen, exista suficiente informatii care sa ne ajute sa ne dam seama ce se intampla cu noi odata ce am inchis ochii.

1. Este stiut faptul ca, in functie de varsta, fiecare dintre noi are nevoie de un anumit numar de ore de somn zilnic. Asadar, bebelusii dorm circa 16 ore pe zi, copiii cu varstele intre 3 si 12 ani dorm in jur de 10 ore, intre 13 si 18 ani – 9 ore, dupa 19 ani, dormim cam 8 ore, iar dupa 65 de ani ne sunt suficiente 6 ore.

2. Un om doarme, in medie, 25 de ani intr-o viata.

3. De-a lungul unei vietii, o persoana isi petrece 6 ani visand.

4. In primul sau an de viata, un nou-nascut fura din perioada de somn a parintilor intre 400 si 750 de ore de somn.

5. Savantii au stabilit ca visam numai persoane si locuri pe care le-am mai vazut, chiar daca nu ne mai amintim de ele.

6. Alt lucru interesant este ca 12% dintre noi viseaza numai in alb si negru. Se spune ca procentul era mai mare inainte de aparitia televizoarelor color.

7. Somnul este mai important decat mancarea. In lipsa alimentatiei, corpul cedeaza in doua saptamani, in timp ce, in cazul somnului, decesul poate surveni in doar 10 zile.

8. E normal sa nu ne amintim ce am visat. La 5 minute de la trezire, 50% din vis s-a sters, iar dupa 10 minute nu ne mai amintim circa 90% din vis.

9. Desi pana de curand se credea ca visele au loc doar in timpul somnului de tip REM (miscarea rapida a ochilor), acestea pot aparea si in timpul celui de tip non-REM, doar ca sunt de durata mai mica.

10. Oamenii dorm, in medie, cu trei ore mai putin decat alte primate precum cimpanzeii sau babuinii, care dorm aproximativ 10 ore pe zi.

11. Elefantii stau in picioare atunci cand intra in starea de somn non-REM, dar pentru somnul REM se intind.

12. In timpul somnului, organismul elibereaza hormoni importanti pentru ca celulele si creierul sa se poata regenera, iar intreg corpul sa elimine toxinele acumulate peste zi.

 Sursa:europa.fm