Ziua Națională. La mulți ani, România! Parada Militară de 1 Decembrie a început! Live Video

Ziua Națională. La mulţi ani România, la mulţi ani români! Sâmbătă sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, hotărâtă în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918.

Update 2: Anul acesta, în premieră, parada militară națională este deschisă de Aviația Militară. Parada începe cu o formație de elicoptere, primul purtând steagul național

Update: Președintele Klaus Iohannis a sosit la ora 10.00 fix. Se intonează imnul României. La tribuna oficială sunt și fostii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu.

Pe toată distanta bulevardului Kiseleff militari și jandarmi asigură cordonul pentru paradă. Deja au existat mai multe clinciuri verbale intre persoane care au venit să asiste la paradă și jandarmii de pe stradă.

Liviu Dragnea a venit să asiste la paradă, deși se părea că nu va participa, pentru că „medicul nu-i recomandă să stea în frig atâtea ore”. Președintele PSD a ajuns cu puțin timp înainte de începerea paradei militare și s-a dus direct la tribuna oficială, alături de Călin Popescu Tăriceanu și Florin Iordache.

Știre inițială

Manifestările de Ziua Naţională au început la ora 8:00 , la Alba Iulia, cu o slujbă religioasă care a avut loc în Catedrala Ortodoxă a Încoronării. Va urma apoi marşul unirii.

În Capitală, ziua va fi deschisă cu o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, în Parcul Carol I.  Acolo vor fi trase 21 de salve de tun. Centenarul va fi marcat, apoi, de tradiţionala paradă militară din Capitală. Peste 4 mii de militari cu peste 200 de tancuri, blindate şi alte vehicule de luptă vor trece pe sub arcul de Triumf, începand cu ora 10:00.

În aer vor zbura 50 de aeronave. La eveniment iau parte şi 500 de soldaţi străini din 21 de ţări. La Alba Iulia, capitala de suflet a României dar si orașul unde s-a înfăptuit Unirea Transilvaniei cu Regatul României, parada militară începe de la ora 15:30.

La eveniment vor participa peste 1.600 de soldaţi, 150 de vehicule şi 23 de avioane şi elicoptere. Potrivit organizatorilor, la Alba Iulia sunt așteptați aproape 100.000 de oameni.

Sursa foto: realitatea