Ziua Pământului 2020. Ce sărbătorim în această zi

Ziua Pamantului (sau Ziua Internationala a Planetei Pamant), instituita de ONU, in 2009, se sarbatorește anual in data de 22 aprilie pentru a ne reaminti fiecaruia ca Pamantul si ecosistemele sale ne ofera conditiile pentru intretinerea vietii, informeaza Agerpres.

Ziua Pamantului ofera oportunitatea de a sensibiliza opinia publica din intreaga lume cu privire la provocarile care pot distruge bunastarea planetei si viata pe care o sustine Pamantul.

Educatia este fundamentul progresului. Populatia trebuie informata, astfel incat sa inteleaga conceptele din sfera schimbarilor climatice si sa fie constienta de amenintarea fara precedent a planetei noastre. Educatia pentru apararea si intretinerea mediului este un motor nu numai pentru adunarea de votanti in favoarea legilor si politicilor de mediu si de clima, ci si pentru accelerarea dezvoltarii tehnologiilor si locurilor de munca ecologice.

Pentru atingerea obiectivului Campaniei de educatie la nivel mondial pentru mediu si clima pana la Ziua Pamantului din anul 2020, cand se marcheaza 50 de ani de la prima celebrare a zilei, este necesar sa se produca o schimbare, atat la nivelul valorilor, abilitatilor, cat si la nivelul atitudinilor, in mod special al modelelor de gandire, iar aceasta schimbare nu poate fi realizata decat prin intermediul educatiei (sub toate formele sale – formala, non-formala si informala), potrivit www.earthday.org, citat de Agerpres.

Organizatia Natiunilor Unite invita toate statele membre, organizatiile din sistemul ONU, organizatiile internationale, regionale si subregionale, societatea civila, organizatiile neguvernamentale si partile interesate, sa urmareasca si sa sensibilizeze publicul cu privire la Ziua Internationala a Planetei Pamant.

In prezent, peste un miliard de oameni, de la Beijing la Cairo, de la Melbourne la Londra, de la Rio la Johannesburg sau de la New Delhi la New York, isi exprima interesul pentru protejarea planetei, participand la diverse actiuni dedicate acestei zile.

La 22 aprilie 1970, a luat fiinta miscarea pentru protejarea mediului, marcandu-se pentru prima data Ziua Pamantului prin manifestatii anti-poluare pe intreg teritoriul Statelor Unite, la care au participat aproximativ 20 de milioane de americani. Ca urmare a acestor manifestatii, senatorul american Nelson a reusit sa convinga politicienii de necesitatea adoptarii unei legislatii corespunzatoare pentru protectia mediului inconjurator: legea aerului curat, a controlului substantelor toxice, a calitatii apei etc.

De atunci, in fiecare an, aceasta zi a fost marcata pentru a aduce in atentia oamenilor necesitatea protejarii mediului inconjurator, pentru a constientiza populatia privind necesitatea conservarii resurselor naturale ale lumii si pentru ca problematica ecologica sa devina parte integranta a educatiei si culturii. Douazeci de ani mai tarziu, Ziua Pamantului a devenit globala, mobilizand 200 de milioane de oameni in 141 de tari si ridicand problemele de mediu pe scena mondiala.

Declaratia de la Rio, din 1992, adoptata in cadrul Conferintei Organizatiei Natiunilor Unite despre Mediu si Dezvoltare, recunoaste responsabilitatea colectiva a oamenilor de a promova armonia in toate legaturile cu natura si Pamantul, pentru a obtine un echilibru echitabil intre nevoile economice, sociale si cele de mediu ale generatiilor prezente si viitoare ale omenirii.

Sursa foto: the guardian