Candidatul la prezidentiale care vrea federalizarea Romaniei

Zsolt Szilagy, candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), sustine federalizarea Romaniei. Mai exact, Zsolt Szilagy a declarat, in studioul Digi 24, ca “o regionalizare europeana este o federalizare”, punctand ca “regionalismul progresist ajunge la structura de stat federal”. 

“Ce propunem noi: in casa mea, eu sunt stapan. O regionalizare europeana este o federalizare. Regionalismul progresist ajunge la structura de stat federal. Noi propunem o regionalizare cu 12 regiuni. Regionalizare dusa la capat cu federalizare. Tinutul Secuiesc a avansat intr-adevar, fiindca secuii au cerut autonomia. Aceasta regionalizare ar insemna accesarea regiunilor istorice, si nu redesenarea lor de la Bucuresti. Important este ca nu numai Bucurestiul sa fie atotputernic”, a spus Zsolt Szilagy.

Candidatul PPMT a mai subliniat ca “aceste regiuni s-au format de-a lungul secolelor” si a insistat asupra faptului ca “autonomia Tinutului Secuiesc este vointa poporului din secuime”.

Citeste si: IOHANNIS: Regret evolutia Romaniei din ultimii ani, fiindca puteam sa fim o tara prospera

In opinia lui Zsolt Szilagy, “lungimea autostrazilor de pe harta ministrului Ioan Rus este un atentat economic la Transilvania”. “Ruta autostrazi se modifica in functie de dorinta celui care are terenul. A baronilor locali. Acesta este nivelul coruptiei din Romania”, a aratat candidatul PPMT in alegerile prezidentiale.

Intrebat de ce sunt doi candidati ai minoritatii maghiare pentru functia suprema in stat a Romaniei, Zsolt a spus ca scopul este acela ca maghiarii sa se faca auziti si inteles.

“Un candidat maghiar are aceeasi sansa ca si doi. Sansa noastra este sa venim si sa ne facem auziti, intelesi. Propunerea de modernizare a Romaniei sa ajute atat ardelenii, cat si maghiarii si intreaga tara. Sa fim integrati cu politica din tara. Sunt maghiari care cred ca politica lor nu trebuie pesedizata”, a mai spus acesta.