Credinciosii sarbatoresc in fiecare an, pe 9 Martie, Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta. In aceasta zi, gospodinele pregatesc mucenici dupa retete variate, care difera intre ele, insa pastreaza acelasi simbol. Aluatul pentru mucenicii moldovenesti trebuie sa fie de post, dar se poate face si cu oua si lapte. In Moldova, mucenicii sunt impletiti si presarati cu nuca pe deasupra. In Dobrogea se face ciorba de mucenici.
Cine sunt cei 40 de Muncenici?
Cei 40 de mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor si erau soldati crestini care faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Cei patruzeci de Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
Reteta I pentru mucenici: Ingrediente pentru aluat: 250 grame faina; 120 ml apa calda si sare.Aluatul din care se modeleaza mucenicii se poate face in seara zilei de 8 Martie. Mucenicii se fac snururi lungi si subtiri, apoi se fac cerculete mici sau opturi. Se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina. In dimineata de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata din urmatoarele ingrediente: apa, sare(un varf de lingurita), coaja de la o lamaie(rasa) si zahar. Mucenicii se pun in apa cand da in clocot. Se rade o coaja de lamaie si atunci cand mucenicii incep sa fiarba se adauga zaharul. Mucenicii sunt fierti atunci cand acestia se ridica la suprafata. Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara.
Reteta II pentru mucenici (din Moldova): Ingrediente pentru aluat: 1kg faina; 3 oua; 4 lg miere; 0,5l lapte; 50g drojdie proaspata; 100gr unt; sare; 2 pliculete zahar vanilat.Ingrediente pentru sirop: zahar, miere, apa, esenta de rom, lamaie, miez de nuca, nuca de cocos. Cum se prepara: Se face un aluat care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Se imparte si se fac snururi care se impletesc sub forma de opturi. Se aseaza in tava se lasa sa creasca si apoi se ung cu ou. Se coc la foc potrivit.Se face un sirop in care se scufunda mucenicii pana absoarbe sirop se aseaza pe platou si se presara nuca si nuca de cocos (optional).
Ciorba de mucenici: Ingrediente: 250 g mucenici, 3l apa, 300 g zahar (zaharul se pune si dupa gust), 1 praf de sare, coaja razuita de la o lamaie, 1-2 lingurite scortisoara, esenta rom si nuca.Se pune apa la fiert cu praful de sare si se adauga mucenicii cand fierbe. Cand sunt fierti pe jumatate adaugam zaharul. Dupa ce mucenicii au fiert, oprim focul si punem vasul la racit. Cand sunt calduti adaugam nuca (tocata marunt), esenta de rom, scortisoara si coaja de lamaie. Se servesc reci.Sursa foto: Diva Hair