Daca ai decis sa tii post, atunci te ajutam cu cateva retete gustoase si usor de gatit, dar si foarte sanatoase, preparate din legume, fructe, zarzavauri, cereale.Nu uitati ca in perioada Postului se exclud alimentele de origine animala: carnea, laptele, branzeturile, ouale, pestele. Se mananca in schimb legume, fructe, zarzavauri, cereale. 1. Supa crema de conopidaIngrediente: 1 conopida potrivita; 1 radacina de patrunjel; 1 morcov, 1 ceapa, 3 cartofi; 1 legatura de patrunjel sau de marar; jumatate de lingurita de chimen; sare si piper; 1 ardei gras; 5 linguri de ulei; 2 l de apa.Mod de preparare: Se spala conopida, se curata de cotor, se taie bucati si se lasa un sfert de ora in apa rece cu sare. Se taie ceapa, radacina de patrunjel, ardeiul gras, morcovul, cartofii si se pun la fiert. Separat se fierbe conopida in apa cu sare. Cand sunt fierte, se strecoara si se pun in robotul de bucatarie, unde se fac piure. Zeama de la legume se pastreaza. Dupa ce se caleste ceapa, se adauga piureul si condimentele. Se adauga treptat supa de legume si se mai lasa sa fiarba 15 minute. La sfarsit se adauga verdeata.2. Pilaf cu praz si maslineIngrediente: 1 ceapa, 2-3 bucati de praz (partea alba), 1/2 cana de orez, 200 g masline (negre, verzi sau amestecate), ulei pentru calit ceapa, sare si piper dupa gust.Mod de preparare: Se fierbe orezul in apa si se lasa jumatate de ora deoparte. Se spala prazul si se curata, apoi se taie bucati lungi de 5-6 cm. Se toaca ceapa marunt. Se caleste ceapa cateva minute, se adauga bucatile de praz si se lasa 2-3 minute, dupa care se adauga orezul si se acopera cu apa. Proportia orez/apa este de 1/4. Se lasa tigaia acoperita pe aragaz, la foc mic, amestecand des cu o lingura de lemn. Cand orezul este aproape fiert, se adauga maslinele. Daca folositi masline sarate, nu mai adugati foarte multa sare la mancare. Pilaful cu praz si masline se serveste cald, cu putin piper presarat pe deasupra si castraveciori murati. Este o reteta de post foarte gustoasa.3. Supa-crema de linte cu ciuperci Ingrediente: 1/2 kg linte, 400 gr de ciuperci, 1 morcov, 1 ceapa, ulei, usturoi, sare, cimbru, unt, patrunjelMod de preparare: 1/2 kg linte (se pune putin la inmuiat cam aprox. 2 ore) dupa care se pune la fiert cu apa cat sa treaca de linte 5 cm. Impreuna cu lintea se pune un morcov si o ceapa, intregi. Dupa ce s-a fiert lintea, se strecoara si se paseaza. Se adauga zeama ramasa (daca e prea tare crema), ulei, usturoi pisat, sare, cimbru. Se serveste alaturi de palarioare de ciuperci prajite la cuptor cu unt si patrunjel. Pofta buna!