Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, presedintele Institutului de Cercetari Alimentare, a enumerat cele mai nocive mezeluri din comert si motivele pentru care acestea trebuie mancate cat mai rar. Consumate in exces, ele pot duce la aparitia unor afectiuni grave.Cremvurstii. Contin multa tocatura de oase, tendoane, pielite si grasime si nu ofera organismului substante de calitate. Ei pot provoca toxiinfectii alimentare cu Salmonella sau, in cazuri extreme, cancer de stomac, pentru ca pielitele pasarilor contin germenul campilobacter, care favorizeaza aceasta boala.Salamurile. Acestea contin 60% slanina si sorici si doar 17% carne de calitate inferioara. Printre ingrediente se numara aditivi care imita gusturile condimentelor, faina de soia 20% sau carmin, colorant ce poate declansa alergii, rinite sau eruptii pe piele.Sunca taraneasca. Este produsa din carne procesata mecanic – 70%, in mare parte alcatuita din slanina, urme de oase, sorici. Carnea se injecteaza cu o solutie de saramura, apoi trece prin malaxoare de trei ori.Parizerul. Are circa 80% slanina si sorici de porc si 10% carne de pasare dezosata mecanic (in care intra oase macinate). Pentru ca are mult amidon si fibre din soia, mezelul confera starea de satietate, dar e greu de digerat.Vezi lista completa pe site-ul Libertatea