Romania ocupa locul 10 in lume la capitolul vinuri, cu o suprafata de aproape 200.000 de hectare cultivate cu vita de vie.Primele locuri sunt ocupate de Spania, Franta si Italia, arata datele Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, citate de Ziarul Financiar.Tara noastra are noua regiuni viticole: Podisul Transilvaniei, Dealurile Moldovei, Dealurile Munteniei, Dealurile Olteniei, Dealurile Banatului, Dealurile Crisanei si Maramuresului, Colinele Dobrogei, Terasele Dunarii si nisipurile si alte terenuri favorabile din sudul tarii.In 2011, podgoriile vor da o recolta de 6,5 mil. hectolitri de vin, in crestere cu 30% comparativ cu 2010.Soiurile autohtone de struguri sunt cele de vinuri albe (Grasa de Cotnari, Feteasca alba, Feteasca regala, Galbena de Odobesti), vinurile rosii ( Babeasca neagra, Feteasca neagra), vinurile aromate (Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin).Din grupa soiurilor straine fac parte vinuri albe (Riesling Italian, Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Traminer roz, Aligote), vinuri rosii (Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Merlot, Burgund mare) si vinuri aromate (Muscat Ottonel).