A inceput CIRCUL: In 11 dosare s-au ridicat exceptii de neconstitutionalitate a INTERCEPTARILOR

In 11 DOSARE de CORUPTIE s-au ridicat exceptii de neconstitutionalitate referitoare la INTERCEPTARI, de la data de 16 februarie pana in prezent, au declarat, joi, pentru agentia Mediafax, surse judiciare.

Interceptarile folosite ca probe in 11 dosare de coruptie sunt sub intrebarii, dupa ce incepand cu data de 16 februarie, au fost invocate exceptii de neconstitutionalitate referitoare la punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica, potrivit surselor citate.
 
CITESTE SI: EDUARD HELLVIG (SRI): VOR FI AFECTATE DOSARELE AFLATE IN DIFERITE FAZE ALE JUSTITIEI! UN IMPACT CERT ASUPRA SECURITATII NATIONALE

Astfel, avocatii au ridicat exceptii de neconstitutionalitate in dosare aflate pe rolul mai multor instante, unele dintre cauze aflate la faza de judecata pe fond, altele in camera preliminara sau chiar in cazul dosarelor ramase in pronuntare, unde s-ar fi cerut repunerea pe rol pentru ca probele sa fie discutate din nou, au precizat aceleasi surse.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, miercuri, la Digi24, ca “sunt exceptii invocate din 16 februarie. Sunt persoane care au invocat aceasta exceptie. Problema e ca dupa publicare vor mai fi altele. Am facut o evaluare, sunt invocate si mi-e foarte greu sa comentez, sa spun ce vor face judecatorii. Ei vor verifica modul in care s-a respectat legea si vor lua o decizie. Niciodata nu ne bazam doar pe interceptari. Sunt foarte multe dosare trimise in instanta, sunt cazuri mari, asa cum le spun jurnalistii, in care nu s-au administrat astfel de probe. Sunt cazurile cu retrocedari de la ANRP. Procurorii se bazeaza pe documente, declaratii de martori. Sunt multe dosare fara interceptari”.

Parerile specialistilor sunt impartite in ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale a Romaniei si consecintele hotararii.

“Din pacate, decizia CCR nu lamureste deloc un aspect important. Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de niste iranieni inculpati pentru crima organizata si spalare de bani, intr-un dosar constituit in 2011. Noul Cod de procedura penala a intrat in vigoare pe 1 februarie 2014. Deci, interceptarea telefonica a iranienilor s-a petrecut cand era in vigoare vechiul Cod de procedura penala, cel potrivit caruia implicarea SRI era constitutionala. De ce a acceptat CCR analizarea unui articol care nu li s-a aplicat celor care l-au atacat? Decizia nu face nicio referire la aceasta curiozitate”, explica un judecator.

 
CITESTE SI: LAURA CODRUTA KOVESI DESPRE DECIZIA CCR: LUPTA ANTICORUPTIE VA FI INCETINITA!

Articolul 139, alineatul 2 din Codul de Procedura Penala explica situatiile in care se poate dispune supravegherea tehnica.

“Supravegherea tehnica se poate dispune in cazul infractiunilor contra securitatii nationale prevazute de Codul penal si de legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de droguri, de trafic de arme, de trafic de persoane, acte de terorism, de spalare a banilor, de falsificare de monede ori alte valori, de falsificare de instrumente de plata electronica, contra patrimoniului, de santaj, de viol, de lipsire de libertate, de evaziune fiscala, in cazul infractiunilor de coruptie si al infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, al infractiunilor care se savarsesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicatii electronice ori in cazul altor infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare”, se arata in articolul de lege.

 
Sursa foto: realitatea