DEZVALUIRI DESPRE MESAJUL JE SUIS CHARLIE. CINE A INVENTAT CELEBRUL SLOGAN?

Mars al tacerii organizat la Iasi in memoria victimelor de la Paris

Cu siguranta v-ati intrebat cine a “inventat” deja celebrul mesaj “Je suis Charlie”, purtat atat la manifestatiile din Franta de solidaritate cu victimele ziarului umoristic Charlie Hebdo, dar mai nou si la cele din Romania. De unde a plecat aceasta idee, care a fost preluata in masa initial pe retelele de socializare, apoi in format clasic de mesaj scris.

Nu, nu este o imagine si un slogan preluat in urma precedentelor atacuri de acum cativa ani la adresa Charles Hebdo. Prima data a aparut pe Twitter miercuri la pranz la cateva minute dupa atentatul de la revista franceza. Le Progres a identificat personajul. Se numeste Joachim Roncin si este director artistic si jurnalist muzical la magazinul Stylist.

Joachim a publicat pe Twitter mesajul la 11.52 (ora Parisului), la nici jumatate de ora de la atacul in redactia Charlie. Jurnalistul a explicat pentru Le Progres ca era socat si nu stia ce sa spuna. Si atunci a scris pur si simplu: Je suis Charlie! Mai apoi Joachim a fost intrebat de jurnalisti daca este de acord cu preluarea sloganului si a imaginii. A fost de acord imediat.  

Citeste si: MARS LA CLUJ IN MEMORIA VICTIMELOR ATENTATULUI DE LA CHARLIE HEBDO

Amintim ca douasprezece persoane au fost ucise, iar alte 11 au fost ranite, pe 7 ianuarie, intr-un atac comis de islamisti la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Autorii atacului sunt islamisti care ar avea legaturi cu grupul fundamentalist sunnit Stat Islamic in Irak si Siria si cu reteaua terorista Al-Qaida. 

Si Europa este in alerta. Pesedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat ca le va propune statelor membre UE un nou plan de combatere a terorismului, dupa atacul care a vizat redactia revistei Charlie Hebdo.

“In cursul saptamanilor care urmeaza, vom prezenta un nou program de combatere a terorismului”, a anuntat Juncker intr-o conferinta de presa comuna cu Laimdota Straujuma, premierul Letoniei, tara care asigura presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene.

Citeste si: PRIMA FOTOGRAFIE CU REDACTIA CHARLIE HEBDO DUPA ATACUL TERORIST. FOTO IN ARTICOL

“Deocamdata, este prematur sa anuntam detalii, dar exploram un anumit numar de piste”, a spus presedintele CE.

Uniunea Europeana intentioneaza sa intensifice colectarea si schimbul de informatii privind riscurile teroriste.

“Vom ameliora calitatea cooperarii intre statele membre. Contracararea terorismului tine de competentele fiecarui stat, dar este logic ca trebuie sa existe interconexiuni”, a explicat Jean-Claude Juncker.

Federica Mogherini, inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a insistat asupra “urgentei” instituirii unui registru european privind datele pasagerilor, un proiect blocat din 2011 de Parlamentul European.

Cei aproximativ 3.000 de europeni deveniti membri ai grupurilor teroriste din Irak si Siria reprezinta o amenintare grava pentru securitatea Uniunii Europene.

Citeste si: TEROARE IN FRANTA. Incident in redactia publicatiei Valeurs Actuelles din Paris