PUNCTUL DE AMENDA pentru soferii care incalca regulile de circulatie, mai mare de la 1 iulie

PUNCTUL DE AMENDA pentru soferii care incalca regulile de circulatie, mai mare de la 1 iulie

Punctul de amenda pentru soferii care incalca regulile de circulatie a crescut, de marti 1 iulie, de la 85 la 90 de lei, reprezentand 10 la suta din salariul minim brut pe tara, care a fost majorat, de la aceeasi data, la 900 de lei.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a crescut, din 1 iulie, de la 850 la 900 de lei. Potrivit prevederilor legale, un punct de amenda pentru soferii care incalca regulile de circulatie reprezinta 10 la suta din salariul minim brut pe tara. 

Astfel, din 1 iulie, odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe tara, a fost majorat si punctul de amenda cu 5 lei, ajungand la 90 de lei. Potrivit Codului Rutier, amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. 

Mondo News iti recomanda si: SCOALA DE SOFERI va fi mai SCUMPA de la 1 IULIE 2014

Contraventiile sunt impartite in clase de sanctiuni, carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta. Astfel, soferii pot primi intre doua si 20 de puncte-amenda. in cazul persoanelor juridice, pot fi date intre 21 si 100 de puncte-amenda.

Cele mai mici amenzi sunt date, printre altele, pentru nesemnalizarea la schimbarea directiei de mers, nepurtarea centurilor de siguranta, nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului, iar cele mai mari pentru detinerea, montarea sau folosirea in circulatia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonora sau luminoasa pe vehiculele care nu au acest drept, nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor, transportul copiilor in varsta de pana la 12 ani sau al animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor, stationarea neregulamentara pe drumurile publice in conditii de vizibilitate redusa.

Citeste si: Restituirea a 4 eurocenti din ACCIZA la carburanti poate fi ceruta de transportatori din iulie

De asemenea, cele mai mari amenzi, la care se adauga si suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile, sunt date soferilor aflati sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie infractiune, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si sonore sunt in functiune, depasirea cu mai mult de 50 de kilometri pe ora a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul. 

Un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie, ceea ce inseamna ca amenzile de circulatie vor creste, cuantumul urmand a se incadra intre un minim de 180 de lei si un maxim de 1800 de lei.

Sanctiuni si amenzi

Codul Rutier prevede stabilirea claselor de sanctiuni care sunt corelate cu numarul de puncte-amenda, gradual in functie de cat de grave sunt contraventiile si care este pericolul social pe care acestea il prezinta. Iata care sunt clasele de sanctiuni si amenzile pe care riscam sa le platim:

– Clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda – de la 180 la 270 de lei;
– Clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda – de la 360 la 450 de lei;
– Clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda – de la 540 la 720 de lei;
– Clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda – de la 810 lei la 1800 lei
– Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda (aceste contraventii care sunt prevazute la clasa a V-a de sanctiuni se aplica numai persoanelor juridice) – de la 1800 lei la 9.000 lei.

Cele mai des intalnite fapte pentru care esti sanctionat

Clasa I de sanctiuni: intre 180 si 270 de lei
– Conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima admisa stabilita pe tronsonul de drum;
– Nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers; 
– Nerespectarea obligatiei pasagerilor de a purta, in timpul deplasarii, centura de siguranta;
– Nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului .

Clasa a II-a de sanctiuni: de la 360 la 450 de lei
– Conducerea unui autovehicul care polueaza fonic sau emana noxe peste limita legala admisa; 
– Nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare; 
– Nerespectarea obligatiei ce revine conducatorului de motocicleta sau moped de a avea in functiune, in timpul zilei, luminile de intalnire in circulatia pe drumurile publice;
– Conducerea unui autoturism care nu e dotat cu trusa medicala, triunghi reflectorizant si stingator, omologate;

Clasa a III-a de sanctuni: de la 540 la 720 de lei
– Conducerea unui autovehicul cu permis de conducere expirat; 
– Nepastrarea distantei laterale suficiente fata de vehiculul care circula din sens opus; 
– Nerespectarea obligatiei de a permite parasirea intersectiei conducatorului vehiculului ramas in interiorul acesteia; 
– Nerespectarea regulilor privind cuirculatia pe benzi.

Clasa a IV-a de sanctiuni: de la 810 la 1.800 de lei
– Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui ITP a expirat; 
– Folosirea in circulatia pe drumurile publice a dispozitivelor care perturba functionarea normala a radarelor; 
– Nerespectarea semnificatiei luminii rosii a dispozitivelor instalate pentru semnalizarea benzilor cu circulatie reversibila; 
– Transportul copiilor de pana la 12 ani sau al animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor; 
– Conducerea autovehicului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna.