AUGUSTIN ZEGREAN: HOTARAREA in cazul DAN SOVA va putea fi ATACATA

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), AUGUSTIN ZEGREAN, a declarat miercuri ca HOTARAREA care va fi adoptata in cazul lui DAN SOVA, in urma votului de respingere pentru ridicarea imunitatii sale, va putea fi ATACATA de cei care vor considera ca este nelegala sau neconstitutionala.

CCR a dezbatut miercuri trei sesizari formulate de presedintele KLAUS IOHANNIS, de seful CSM, MARIUS TUDOSE, si de PNL in legatura cu votul dat de Senat in cazul solicitarii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui DAN SOVA.

Intrebat daca este la latitudinea Senatului sa decida in baza carei legi — Constitutie, Regulament sau Statutul senatorilor si deputatilor — a fost luata respectiva hotarare, AUGUSTIN ZEGREAN a precizat: “Da, este la latitudinea lor si mai mult decat atat, acea hotarare va putea fi atacata la CCR de cei care vor considera ca este nelegala sau neconstitutionala”.

Citeste si: CCR respinge sesizarile lui KLAUS IOHANNIS si PNL si o admite pe cea a CSM. Senatul, obligat sa publice o HOTARARE in cazul DAN SOVA

El a mentionat ca nu exista un termen in care aceasta hotarare trebuie adoptata si ca se aplica legea de la momentul adoptarii actului.

Referitor la faptul ca sunt senatori care sustin ca CCR nu are cum sa oblige Parlamentul sa adopte o hotarare, AUGUSTIN ZEGREAN a subliniat ca in Constitutie se spune ca hotararile Curtii sunt general obligatorii de la data publicarii in Monitorul Oficial.

“Nu face nicio distinctie Constitutia ca Senatul nu este supus acestei obligatii”, a adaugat acesta.

CCR a constatat miercuri ca exista conflict de natura constitutionala intre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Senat in cazul votului pentru ridicarea imunitatii lui senatorului DAN SOVA.

Citeste si: CALIN POPESCU TARICEANU nu se DEZICE de DAN SOVA nici in ruptul capului

“In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public — Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plenul Senatului. Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie prin care atesta rezultatul votului cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan-Coman Sova, de a comunica hotararea autoritatilor publice competente si de a o publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum si Ministerului Public — Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Senatului Romaniei”, se arata in comunicatul CCR.

Tot miercuri, in cazul sesizarii presedintelui Klaus Iohannis, Curtea, cu unanimitate de voturi, a constatat ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public — PICCJ si CSM, pe de o parte, si Parlament, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, generat de omisiunea Camerei Deputatilor si a Senatului de a modifica dispozitiile art.24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, respectiv dispozitiile art.173 din Regulamentul Senatului.

De asemenea, CCR a respins contestatia PNL ca devenita inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate avand ca obiect dispozitiile art.173 din Regulamentul Senatului.

Pe 7 aprilie, plenul Camerei Deputatilor si Senatului a decis cu 292 de voturi pentru si un vot impotriva ca urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a unui parlamentar pot fi aprobate cu votul majoritatii deputatilor sau senatorilor prezenti la sedinta.

Senatorii au respins pe 25 martie solicitarea privind retinerea si arestarea preventiva a social-democratului Dan Sova, acuzat de savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu in dosarul privind fapte de coruptie la companiile energetice Turceni si Rovinari.