AVERTISMENT de la FMI: Guvernul trebuie sa reanalizeze MOMENTUL in care va REDUCE TAXELE si AMPLOAREA acestor scaderi

Guvernul de la Bucuresti ar trebui sa reanalizeze MOMENTUL adoptarii REDUCERILOR DE TAXE precum si dimensiunea acestor scaderi, a declarat vineri, ANDREA SCHAECHTER, seful misiunii FMI in Romania, intr-o teleconferinta pe tema consultarilor cu Romania in baza Articolului IV.

“Trebuie sa punem intrebarea care sunt masurile compensatorii avute in vedere pentru respectarea tintelor fiscale pe termen mediu. In acest moment, tinta de deficit prevazuta in buget este in linie cu tinta prevazuta in acordul stand by si pentru orice reduceri suplimentare de taxe, trebuie avute in vedere masuri compensatorii pentru ca aceste tinte bugetare, care sunt o prioritate, sa fie atinse”, a declarat ANDREA SCHAECHTER.

Seful misiunii FMI a subliniat, totodata, ca institutia sprijina masurile care ajuta la reducerea decalajului dintre ceea ce se colecteaza din TVA si ceea ce ar trebui colectat si atrage atentia asupra faptului ca reducerea acestui decalaj cere timp si este nevoie de un compromis intre demararea unor reduceri agresive de taxe si imbunatatirea colectarii taxelor.

Citeste si: VICTOR PONTA: CODUL FISCAL are TOATE AVIZELE necesare si intra in vigoare la 1 ianuarie

“Trebuie realizat un echilibru atent intre aceste doua elemente care trebuie sa mearga mana in mana. Consideram ca dimensiunea reducerilor de taxe este o decizie care trebuie reanalizata cu atentie, avand in vedere ca este nevoie de timp pentru realizarea progreselor pe partea colectarii veniturilor’, a mai spus Schaechter, citata de Agerpres.

Pe de alta parte, aceasta a explicat ca luarea unor decizii cu privire la reduceri de taxe pe baza executiei bugetare la doua luni este prematura.

Citeste si: PONTA: TVA-ul ar putea fi REDUS, din aprilie, ori cu 20% sau 9% la ALIMENTE

“Reducerile de taxe sunt modificari importante ale mediului fiscal, modificari menite sa fie in vigoare pentru o vreme. Credem ca este prematura luarea de decizii pe baza datelor pe doua luni (a executiei bugetare — n.r.). Cu toate acestea, vedem ca in primele doua luni ale anului bugetul a inregistrat un surplus. Am dori sa avertizam ca o mare parte a surplusului a fost inregistrat deoarece cheltuielile au fost semnificativ mai mici decat era prevazut in planurile bugetare. Important pentru reducerile de taxe este ca progresele realizate pe partea imbunatatirii colectarii veniturilor sa fie permanente”, a mai spus seful misiunii FMI pentru Romania.