Cel mai mare Targ de Craciun din Capitala se deschide, miercuri, in parcarea Plaza Romania Mall din Sectorul 6, cu sprijinul Primariei Sector 6 si al Centrului Cultural European.
Bucurestenii care vor vizita Targul de Craciun vor fi intampinati de producatorii de bucate traditionale, de la care vor putea cumpara pentru masa de Craciun produse pregatite ca la mama acasa, de la carnati, caltabosi sau toba, pana la cozonac sau turta dulce. Vizitatorii se vor putea incalzi si cu vin fiert si vor avea ocazia sa vada cum se taie porcul dupa ritualul traditional. Atmosfera va fi completata de un concert de colinde.
Si cei mici vor avea parte de surprize. Mos Craciun ii va astepta in fiecare zi pentru a afla ce cadouri isi doresc in seara magica. Cei mici vor putea sa urce in sania Mosului pentru a-i spune poezii si cantecele, iar bradul impodobit va veghea intreaga atmosfera de sarbatoare a targului. Renii Rudolf si Blitzen il vor insoti pe Mos Craciun maine, la deschiderea targului, dar vor putea fi admirati si in zilele de 21, 22 si 24 decembrie.
Astfel, pana pe 24 decembrie, in parcarea Plaza Romania Mall, cei mai cunoscuti producatori isi vor etala produsele in fata publicului. In Ograda lu’ Nea Marinica si in Ograda Regelui Ciolanelor, bucurestenii vor putea vedea cum se taie porcul dupa ritualul traditional. Cei doi iscusiti in d’ale bucatelor isi vor prezenta retetele de carnati, caltabos, toba, rulada de carne si alte asemenea grozavii. Curiosii vor putea vedea cum se prepara produsele cu uneltele mostenite din tata’n fiu.
Cei care nu se vor satura de privit si de degustat vor putea sa cumpere produsele traditionale, din carne de porc si vita, direct de la producatorii prezenti la targ.
Ograzile celor doi bucatari va vor aduce aminte de atmosfera de la tara. Funii de ceapa si ardei iute, capra de lemne si balotii de paie vor decora casutele bucatarilor. Fiecare producator va face in ograda sa ceva inedit pentru a-si imbia clientii: Regele Ciolanelor va parjoli un taur la protap, iar Nea Marinica isi va incanta vizitatorii cu berbecut la protap uns cu untura.
Asa cum cere traditia, intr-un mare ceaun, va fi pregatita gustoasa pomana a porcului, din care se va infrupta orice doritor. Nu va lipsi sangeretele, alaturi de o varza calita si sarmalele invelite in varza murata. Totul se va inchina cu tuica fiarta de prune din Maramures si cu vin fiert aromat cu cuisoare. Branza buna de la Bran va avea un loc de cinste si garnitura va fi din muraturi cat mai alese.
Bucurestenii care vor vizita in Sectorul 6 cel mai mare targ de traditii de Craciun vor fi imbiati de mirosul de turta dulce, placinta si paine cu cartofi de casa, din cuptorul pe lemne. Tot de-aici vor iesi la iveala cei mai gustosi cozonaci cu nuca si mac. „Am plecat sa colindam!” vor striga ansamblurile folclorice si corurile venite la o vorba de cu sara si la primit de nuci si mere dulci.
Nu au fost uitati nici cei mici. Mos Craciun ii va astepta pe acestia zilnic pentru a afla ce cadouri isi doresc in seara magica. Cei mici vor putea sa urce in sania Mosului pentru a-i spune poezii si cantecele, iar bradul impodobit va veghea intreaga atmosfera de sarbatoare a targului.
Renii Rudolf si Blitzen il vor insoti pe Mos Craciun maine, la deschiderea targului, dar vor putea fi admirati si in zilele de 21, 22 si 24 decembrie.
Cei care nu au cumparat inca un cadou pentru cei dragi o vor putea face vizitand standurile cu decoratiuni de Craciun realizate de mesteri populari din toata tara, bijuterii realizate manual, turta dulce, prajituri de casa, ciocolata si baclava.